• O mulțime de oameni curioși din întreaga lume, cu minți rătăcitoare, se gândesc uneori la eterna întrebare despre cum este să mori.
  • Corpul nostru trece, de asemenea, prin unele schimbări ciudate care pot fi reconfortante sau îngrijorătoare.
  • Unul dintre cele mai evidente semne că un pacient este pe moarte este o schimbare în respirație.

O mulțime de oameni curioși din întreaga lume, cu minți rătăcitoare, se gândesc uneori la eterna întrebare despre cum este să mori. Unii au dezvăluit cum a fost să se apropie de moarte sau chiar au descris experiența lor de a fi înviat, în urma unui accident sau a unei boli.

Corpul nostru trece, de asemenea, prin unele schimbări ciudate care pot fi reconfortante sau îngrijorătoare. Un utilizator de pe Reddit a declarat într-un forum în care se discuta acest subiect că experiența lui de moarte apropiată a fost un somn pur, perfect, neîntrerupt, fără vise”. Un altul a spus că stătea în fața unui zid uriaș luminos”.

Medicii au, de asemenea, o viziune bună despre ceea ce am putea simți, datorită simptomelor pe care le văd în mod regulat la pacienții pe moarte. Deci, ce se întâmplă atunci când murim?

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Corpul reacționează

Persoanele care se îndreaptă spre lumea de dincolo ceva mai încet vor avea simptome de oprire treptată a organismului lor. Acest lucru se va dezvolta în mai multe moduri. Pe de o parte, inima va începe să bată mai încet și, pe măsură ce sângele pompat în corpul nostru încetinește, tensiunea arterială începe să scadă. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, unii oameni s-ar putea simți confuzi sau ciudați, dar alții ar putea fi liniștiți.

Respirație superficială

Unul dintre cele mai evidente semne că un pacient este pe moarte este o schimbare în respirație. Profesioniștii din domeniul medical pot detecta cu ușurință semnele că cineva este aproape de ușa morții, deoarece pacienții pot începe să respire mai încet și mai superficial. De asemenea, ar putea fi destul de zgomotoasă, deoarece oamenii își pierd simțul gustului. În cele din urmă, respirația se oprește și inima, acum fără oxigen, se oprește în cele din urmă.

Somnul

Pe măsură ce oamenii se apropie de sfârșit, pot începe să intre și să iasă din starea de conștiență. Pentru unii oameni care i-au văzut pe cei dragi suferind din cauza unei boli, acest somn liniștit poate fi o mângâiere pentru ei. Unii au relatat că au intrat și au ieșit în derivă aparent fără să-și dea seama.

Dr. Kathryn Mannix, specialist în medicină paliativă, a scris în Science Focus: „Pot exista perioade de neliniște sau momente de confuzie, sau pur și simplu inconștiența se adâncește treptat. Respirația persoanelor inconștiente urmează modele automate generate de centrul respirator din trunchiul cerebral. Pentru că nu sunt conștienți de gura și gâtul lor, muribunzii pot respira greu, zgomotos sau prin saliva din fundul gâtului, dar fără suferință aparentă.”

Pe un forum Reddit în care se discută despre cum se simt experiențele de moarte apropiată, o persoană a spus că a fost mai mult un sentiment de pace decât orice altceva”. Ea au spus: Mi se făcea o angiogramă, eram complet treaz, priveam ecranul și vorbeam cu doctorul. Alarmele au început să se declanșeze și toată lumea a intrat în panică. Lumea mea a devenit moale și încețoșată și totul a dispărut în negru. Următorul lucru pe care mi-l amintesc este că am deschis ochii și am auzit un doctor spunând l-am recuperat”.”

Activitatea creierului

Multe cercetări arată că oamenii vor putea auzi și după moarte. Cercetătorii care analizează activitatea cerebrală consideră că ar putea fi posibilă o anumită formă de conștientizare în ultimele momente ale unei persoane. Deși ar putea fi în măsură să audă, s-ar putea să nu fie în măsură să înțeleagă neapărat ce se întâmplă, dar se pare că în multe cazuri oamenii înregistrează ceva.

Autorul principal al studiului, Elizabeth Blundon, care a analizat activitatea electrică din creierul pacienților din centrele de îngrijire paliativă atunci când aceștia nu mai reacționează, a declarat: În ultimele ore dinaintea unei morți naturale așteptate, mulți oameni intră într-o perioadă de lipsă de reacție. Datele noastre arată că un creier muribund poate răspunde la sunete, chiar și în stare de inconștiență, până în ultimele ore de viață”.

Mannix a adăugat: Nu avem nicio modalitate dovedită de a investiga ce experimentează oamenii în timpul morții. Cercetările recente arată că, chiar și în apropierea morții, creierul inconștient răspunde la zgomotele din cameră. Cu toate acestea, nu știm cât de mult sens au muzica sau vocile pentru o persoană pe moarte.”

Marele dincolo

O mulțime de oameni au descris o experiență de senzație de a simți că sunt scoși din corp în timp ce mor. Unii au spus că au simțit că se îndreaptă spre un fel de lumină, dar alții au spus că totul a devenit negru. O persoană de pe forumul Reddit a spus chiar că a reușit să descrie ceea ce se întâmpla în cameră în acel moment.

Aceasta a spus: Am avut o senzație de plutire, dar am fost capabil să-mi amintesc în detaliu lucruri care s-au întâmplat în timp ce eram mort” în cealaltă parte a camerei. Fără lumini albe, fără rude moarte, fără nimeni care să-mi spună să mă întorc, dar cu siguranță am putut vedea lucruri care nu erau în niciun fel vizibile din locul în care se afla corpul meu. Îmi amintesc că vorbeam și eram supărat pentru că nimeni nu-mi răspundea. Mama mi-a spus ‘nu ai spus nimic, erai moartă’.”