• O nouă cercetare a făcut lumină asupra „planetei infernale”, care circulă pe o stea îndepărtată și care are un ocean de lavă gigantic, ceea ce o face mult prea caldă pentru viața umană.
  • Grupul va investiga, de asemenea, din ce este alcătuită planeta, multe presupuneri sugerând că nucleul acesteia ar putea fi format din diamante.
  • 55 Cancri e este cunoscută ca fiind „planeta infernului.”

Oamenii de știință au publicat noi cercetări despre „planeta iadului” și despre modul în care super Pământul” fierbinte a devenit o minge de lavă pe orbită. Lumea stâncoasă, cunoscută sub numele de 55 Cancri e sau porecla sa Janssen”, orbitează în jurul stelei sale atât de aproape încât un an durează doar 18 ore și are o suprafață care seamănă cu un ocean de lavă adâncă.

Se crede că temperaturile din timpul zilei au o medie de aproximativ 2573 grade Kelvin – sau 2.300C. Informațiile au fost făcute publice datorită unui nou instrument care a realizat măsurători ultraprecise ale luminii stelare care strălucește de pe soarele lui Janssen, cunoscut sub numele de Copernicus sau 55 Cnc.

În noua analiză orbitală publicată în revista Nature Astronomy, s-a dezvăluit că planeta orbitează în jurul lui Copernicus de 70 de ori mai aproape decât orbitează Pământul în jurul Soarelui. Deși planeta a fost întotdeauna fierbinte, este posibil ca ea să fi dobândit condițiile infernale doar datorită faptului că a fost atrasă de ecuatorul stelei sale, în urma schimbărilor de gravitație resimțite de Copernicus, de pitica roșie și de planetele surori ale lui Janssen.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Lily Zhao, un astrofizician care a condus studiul, a declarat: Am aflat cum a ajuns acest sistem multiplanetar – unul dintre sistemele cu cele mai multe planete pe care le-am găsit – în starea sa actuală”. Cercetătorul a adăugat că, chiar și pe orbita sa inițială, planeta „era probabil atât de fierbinte încât nimic din ceea ce cunoaștem nu ar fi putut supraviețui la suprafață”.

Live Science relatează că echipa de oameni de știință a dorit să studieze acest sistem îndepărtat pentru a evalua modul în care planetele au evoluat de-a lungul timpului și în ce fel este diferit de sistemul nostru solar, unde toate planetele ocupă planuri orbitale în mare parte identice. Odată cu descoperirea și confirmarea sa, Janssen a devenit primul exemplu cunoscut de planetă cu perioadă foarte scurtă, cu durata de 18 ore pe an.


Orbita sa are o rază minimă de aproximativ două milioane de kilometri, în timp ce Pământul are o rază minimă de aproximativ 147 de milioane. Această descoperire este interesantă pentru oamenii de știință, a explicat Zhao, deoarece ar putea ajuta cercetătorii să identifice planetele ospitaliere în viitor – și să înțeleagă probabilitatea ca o planetă primitoare să se transforme într-un infern acoperit de lavă.

Înțelegerea modului în care planetele evoluează și migrează va avea cu siguranță un impact asupra înțelegerii noastre în ceea ce privește probabilitatea de habitabilitate planetară”, a declarat Zhao într-un e-mail pentru Motherboard.

Zona locuibilă este o regulă bună pentru a determina dacă o planetă ar putea susține viața pe bază de apă în prezent, dar pentru ca viața să se formeze cu succes, o planetă trebuie să rămână locuibilă pentru perioada de timp necesară pentru ca viața să se manifeste. Prin urmare, este esențial să înțelegem modul în care planetele s-ar putea deplasa în sisteme cu diferite numere și tipuri de planete, precum și în jurul diferitelor stele, pentru a înțelege cât timp o planetă a fost și/sau va rămâne locuibilă.”

Echipa de cercetători utilizează acum un echipament specializat numit EXtreme PREcision Spectrometer (EXPRES) la Lowell Observatory’s Lowell Discovery Telescope din Arizona, în speranța de a înțelege mai bine cum se deplasează exoplanetele din poziția lor inițială și cum se schimbă pe măsură ce o fac. Grupul va investiga, de asemenea, din ce este alcătuită planeta, multe presupuneri sugerând că nucleul acesteia ar putea fi format din diamante.

Diamantul este o posibilă explicație pentru dimensiunea și masa lui 55 Cancri e, dar nu putem fi siguri din ce este făcută această planetă”, a declarat Zhao. „De fapt, compoziția planetelor mai mici, cu masă redusă, precum 55 Cancri e, nu este în prezent bine înțeleasă, deoarece a fost dificil să se măsoare masa acestor planete.

Cu potențialul unor măsurători mai precise ale vitezei radiale cu ajutorul EXPRES, vom putea descoperi și determina masele pentru mai multe dintre aceste planete și vom putea înțelege mai bine din ce ar putea fi compuse aceste planete”, a adăugat ea.