• Chinezii vor să salveze planeta cu ajutorul somonilor, mai exact, cu sperma lor.
  • Chinezii folosesc spermă de somon să producă plastic eco.
  • Rezultatul e o gelatină numită hridrogel care, după ce stă o vreme la frigider, se usucă.

Soluții există, de imaginație e nevoie. Chinezii vor să salveze planeta cu ajutorul somonilor, mai exact, cu sperma lor. Din ea, fac plastic eco. Au extras o parte din ADN-ul spermei somonilor pe care au combinat-o cu o substanță provenită din uleiuri vegetale.

Rezultatul e o gelatină numită hridrogel care, după ce stă o vreme la frigider, se usucă. Hidrogelul poate fi apoi modelat în orice formă. Chinezii susțin că acest tip de material e cel mai sustenabil dintre toate tipurile de plastic – e singurul care nu lasă nicio urmă de carbon. Doar producția lui lasă urme, dar într-un procent mic – sub 5 la sută.

Substanța promițătoare a fost creată prin extragerea unor fire de ADN din sperma de somon – deși substanța ar putea proveni de la aproape orice ființă vie – și dizolvarea materiei genetice în apă cu ionomeri, un tip de polimer care se găsește în mod obișnuit în adezivi, pentru a produce un gel suficient de flexibil pentru a fi modelat în diverse forme. Materialul este apoi liofilizat pentru a fixa forma.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Experimentele lor au dus la crearea unei căni cu aspect mototolit, precum și a unor piese de puzzle, toate realizate din ceea ce ei numesc „plastic pe bază de ADN”.

Plastic eco realizat din sperma somonilor: Sursa: NYP

Numai în SUA, peste 30 de milioane de tone de plastic sunt aruncate anual, din care doar 8% sunt reciclate, potrivit unui raport din 2019 al Plastic Pollution Coalition