• O colecție de portrete color extrem de rare ale unor mumii antice au fost descoperite în Egipt, pictate direct pe sicriele vechi de 2.000 de ani ale proprietarilor lor.
  • În ciuda vechimii lor, imaginile, care au fost excavate într-un loc din Gerzeh, în Fayoum, arată chipurile conducătorilor în detalii incredibile.
  • Pe lângă acestea, echipa a mai descoperit mumii, papirusuri, ceramică și sicrie, în interiorul unuia dintre ele aflându-se o statuie de teracotă a zeiței Isis Afrodita.

Arheologii au descoperit portrete rare, vechi de milenii, ale vechilor egipteni, care oferă o imagine a lumii antice. Artefacte rare au fost descoperite acum în Egipt, alături de o colecție de portrete de mumii, care reprezintă prima descoperire de acest fel după mai bine de 100 de ani.

Arheologii egipteni, care au finalizat cel de-al zecelea sezon de săpături din 2016 la Gerza, care se află la 75 de mile sud-vest de Cairo, au anunțat excavarea a două portrete complete de mumii, printre alte picturi. O colecție de portrete color extrem de rare ale unor mumii antice au fost descoperite în Egipt, pictate pe sicriele vechi de 2.000 de ani ale proprietarilor lor.

Se spune că arta – care ar putea fi ușor confundată cu cea din secolul XXI – oferă o reprezentare clară a egiptenilor și romanilor bogați care controlau regiunea africană la acea vreme. În ciuda vechimii lor, imaginile, care au fost excavate într-un loc din Gerzeh, în Fayoum, arată chipurile conducătorilor în detalii incredibile. O echipă, condusă de Dr. Basem Jihad, șeful misiunii, a fost acolo pentru a examina ruinele orașului antic Philadelphia – din perioada Ptolemeică (305-30 î.Hr.) până în epoca romană (30 î.Hr.-390 e.n.).

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Misiunea lor a reușit, deoarece au ieșit la iveală mai multe fotografii din trecutul Egiptului ca parte a Imperiului Roman. Pe lângă acestea, echipa a mai descoperit mumii, papirusuri, ceramică și sicrie, în interiorul unuia dintre ele aflându-se o statuie de teracotă a zeiței Isis Afrodita.

Anterior, au fost descoperite portrete ale unor greci și egipteni bogați dintr-o epocă anterioară, deși ultima descoperire a avut loc în urmă cu mai bine de o sută de ani. Potrivit lui Adel Okasha, șeful Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, în ultimul sezon al misiunii, portretele au fost găsite într-o casă funerară semi-subterană „cu o podea făcută din mortar de var colorat și decorată cu dale interschimbabile”.

Clădirea oferea acces la propria stradă îngustă, cu o structură în afara fațadei sale sudice, unde arheologii au găsit rămășițele a patru coloane. Acolo, arheologii au găsit tăblițe inscripționate cu caractere demotice (cursive egiptene) și grecești care relatează condițiile sociale, economice și religioase ale locuitorilor din regiune.

Dr. Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, a declarat într-un comunicat de presă că structura funerară „uriașă” a fost identificată pentru prima dată în 2016. Între timp, orașul în care au fost găsite toate artefactele a fost înființat în secolul al III-lea î.Hr. și a fost una dintre principalele regiuni urbane aflate în centrul unui proiect de regenerare agricolă implementat de regele Ptolemeu al II-lea.

În această perioadă, orașul a fost creat pentru a se lăuda cu aprovizionarea regatului cu alimente din Egipt. Picturile au fost considerate cele mai vechi portrete din lume. Colectiv, ele sunt cunoscute sub numele de portretele mumiei Fayoum, iar ultima dată când au fost găsite tablouri similare în zonă a fost acum 150 de ani, de către arheologul britanic Flinders Petrie.

Vorbind despre această descoperire incredibilă, Mahmoud Hamid al-Husari, profesor de arheologie și de limbă egipteană veche la Universitatea din New Valley, a declarat presei locale: „Există până acum aproximativ 900 de picturi descoperite în cimitirele istorice din Fayoum, iar datorită climatului uscat și cald din regiune, picturile s-au păstrat excelent, în măsura în care culorile multora dintre ele par să nu se fi uscat încă, și înfățișează un desen al figurii persoanei îngropate în sicriu, iar desenele tind să fie de artă greacă.”

Deși, se pare că picturile pe panouri de lemn nu erau neobișnuite în această perioadă, foarte puține dintre aceste opere de artă au supraviețuit vreodată, spre deosebire de picturile realizate pe pereți. Prin urmare, acest lucru conferă descoperirilor actuale o importanță enormă.