• Chirurgii americani au reușit să transplanteze cu succes o inimă de porc la un om.
  • Operația a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără a fi respinsă imediat.
  • Peste 6.000 de persoane care ar avea nevoie de un transplant mor în fiecare an în SUA.

Chirurgii americani au reușit să transplanteze cu succes o inimă de la un porc modificat genetic la un pacient uman, o premieră mondială, a anunțat luni, 10 ianuarie, Școala de Medicină a Universității din Maryland.

Operația a fost efectuată vineri și a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără a fi respinsă imediat, a precizat instituția într-un comunicat., relatează Le Figaro.

David Bennett, în vârstă de 57 de ani, care a primit inima de porc, fusese declarat neeligibil pentru un transplant uman. În prezent, el este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcționează corect. „Era ori moartea, ori acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că este destul de riscant, dar a fost ultima mea opțiune”, a declarat pacientul din Maryland cu o zi înainte de operație, potrivit școlii de medicină. „Aștept cu nerăbdare să mă ridic din pat odată ce mă voi face bine”, a continuat David Bennett, care a petrecut ultimele luni imobilizat la pat și conectat la un aparat care îl menținea în viață.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat operația în ajunul Anului Nou. „Aceasta este o descoperire chirurgicală majoră și ne aduce cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei lipsei de organe”, a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul. „Procedăm cu prudență, dar suntem, de asemenea, optimiști că această premieră mondială va oferi o nouă opțiune vitală pentru pacienți în viitor”, a adăugat chirurgul.

Inima de la un porc modificat genetic

Porcul de la care a provenit inima transplantată a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care se găsește în mod normal pe toate celulele de porc și care provoacă respingerea imediată a organului. Modificarea genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat și un rinichi de porc pe care chirurgii au reușit să-l conecteze cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală, în octombrie, la New York. În plus, față de medicamentele anti-rejecție obișnuite, echipa a folosit, de asemenea, un nou medicament experimental de la Kiniksa Pharmaceuticals.

Aproape 110.000 de americani se află în prezent pe lista de așteptare pentru un transplant de organe, iar peste 6.000 de persoane care ar avea nevoie de un transplant mor în fiecare an în această țară.

Xenotransplanturile – de la un animal la un om – nu sunt o noutate. Medicii au încercat să facă transplanturi între specii cel puțin din secolul al XVII-lea, primele experimente fiind concentrate pe primate. În 1984, o inimă de babuin a fost transplantată într-un bebeluș, însă acesta, poreclit „Baby Fae”, a supraviețuit doar 20 de zile.

Valvele cardiace de porc sunt deja utilizate la om, iar pielea lor poate fi folosită pentru transplanturi pe victimele arsurilor. Porcii sunt donatori ideali de organe datorită mărimii lor, creșterii rapide și a puilor mari. În plus, utilizarea de organe de porc este mai favorabilă deoarece carnea de porc este deja folosită pentru hrană, a declarat în octombrie pentru AFP Robert Montgomery, directorul Institutului de transplanturi NYU Langone.