• Misiunea de aterizare pe lună Artemis III este amânată până la mijlocul anului 2027.
  • Prima administrație Trump a avut o politică ambițioasă din punct de vedere al investițiilor în domeniul spațial. Aceasta a avut ca și consecință grăbirea demersurilor.
  • Competiția cu China în domeniul cosmic, implicația costurilor, dar și dificultățile tehnice pun presiune pe programul spațial al SUA.

NASA a anunțat întârzierea noilor demersuri în programul său spațial, conform CNN. Astfel, reprezentanții instituției au anunțat că misiunile Artemis II prin care se dorea un survol în jurul lunii și Artemis III prin care se voia o nouă aselenizare vor fi amânate pentru anul 2026, respectiv anul 2027. Motivele din spatele acestei decizii sunt în primul rând problemele de ordin tehnic, însă ele se extind și în domeniul geopolitic sau cel al conducerii NASA.

În ce constau problemele tehnice

Misiunea Artemis I din 2022, care a fost realizată fără un echipaj la bord, a scos la iveală defecțiuni sistematice în capsula care ar fi trebuit pe viitor să îi adăpostească pe astronauți. Aceasta s-a supraîncălzit și a suferit avarii neașteptate. Principala problemă, care ar trebui să fie rezolvată prin intermediul unei traiectorii retrasate a viitoarelor misiuni amânate, este expusă de administratorul adjunct al NASA, Pam Melroy: „Viteza navei spațiale și energia pe care trebuie să o disipeze este mult mai mare decât energia pe care o disipă doar revenind de pe orbita Pământului”.

Care este contextul noii curse spațiale

Încă din 2019, prima administrație Trump a grăbit eforturile spațiale ale SUA. NASA dorea ca o nouă aselenizare cu echipaj să aibă loc în 2030, însă la momentul respectiv procedura a fost replanificată mult mai devreme, anume anul 2024. Aceasta vine ca o consecință a concurenței în domeniul spațial dintre China și SUA, cea dintâi dezvoltând în ritm accelerat propriul domeniu spațial. Aterizarea la polul Sud al Lunii este văzută ca un efort strategic, evaluându-se că acolo s-ar afla resurse importante.

Recomandări

TRUMP A MERS LA SLUJBĂ
CUM E LUMEA FĂRĂ TIKTOK?
CUM S-A PREGĂTIT SECRET SERVICE
ROMÂNIA MEDALIATĂ LA ÎNOT
CINE VA FI ALĂTURI DE TRUMP?
TIKTOK REVINE ÎN SUA

Programul NASA este estimat să coste 93 de miliarde de dolari în 2025. Donald Trump a anunțat că în cadrul noii sale președinții va consolida pe mai departe coordonarea cu entități private precum SpaceX a lui Elon Musk sau Lockheed Martin, companie dominantă în industria de apărare a SUA.

Citește și