• Proiectul NASA dezvoltat cu agentia europeana ESA este planificat pentru anii 2030.
  • Dupa succesul minisunii pe luna, China se îndreaptă spre marte în 2028.
  • În fața acestei ambiții chineze, NASA își intensifică eforturile pentru a se asigura că propriul program este derulat cu succes.

Explorarea spațiului a fost mult timp domeniul marilor puteri și competiția pentru a aduce mostre de pe Marte înapoi pe Pământ nu face excepție. În timp ce NASA își plănuiește propria returnare a mostrelor marțiane în colaborare cu Agenția Spațială Europeană, China pare hotărâtă să își depășească rivalii.

NASA lucrează la un program ambițios cu ESA planificat inițial pentru anii 2030. Oamenii de știință speră că aceste mostre vor oferi informații esențiale despre istoria geologică a planetei, precum și indicii despre posibila existență a vieții anterioare .

Totuși, proiectul american întâmpină întârzieri în principal din cauza complexității tehnice inerente acestor misiuni care necesită dezvoltarea mai multor tehnologii avansate ca de exemplu proiectarea landerelor care să poată ateriza în siguranță pe suprafața marțiană, să colecteze mostre de sol și rocă și apoi să le depoziteze în containere care le protejează de condițiile extreme ale spațiului.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

În plus, e nevoie de un sistem de lansare capabil să returneze aceste mostre de pe suprafața lui Marte pe orbită, unde vor fi apoi transferate pe o navă spațială în drum spre Pământ

China preia conducerea și în această cursă?

China pregătește o misiune similară, numită Tianwen-3, planificată pentru 2028, bazată pe succesul recent al misiunilor sale Chang’e 5 și Chang’e 6 care au adus mostre lunare înapoi pe Pământ .

În fața acestei ambiții chineze, NASA își intensifică eforturile pentru a se asigura că propriul program este derulat cu succes. Importanța returnării eșantionului de pe Marte este sporită de potențialele sale implicații pentru poziția Statelor Unite ca lider în explorarea spațiului. Succesul misiunii Tianwen-3 a Chinei ar putea redefini peisajul explorării spațiului pentru anii următori.

După cum spune Scott Hubbard, fostul director al programului Marte al NASA, o astfel de realizare ar putea fi comparată cu momentul Sputnik. Acest termen se referă la reacția Statelor Unite după lansarea satelitului Sputnik de către Uniunea Sovietică în 1957, care a marcat începutul cursei spațiale și a provocat unde de șoc în lumea occidentală.

Citește și