• Uniunea Europeană este responsabilă de 18% din investiţiile mondiale în cercetare şi dezvoltare.
  • UE este lider mondial în domeniul climei, însumând 23% din totalul cererilor de brevete.
  • De asemenea, UE contribuie în mod semnificativ la alte domenii, cum ar fi bioeconomia (23%) şi sănătatea (17%).

UE rămâne un actor puternic în ceea ce priveşte producţia ştiinţifică şi tehnologică, fiind responsabilă de aproximativ 18% din investiţiile mondiale în cercetare şi dezvoltare, se arată într-un raport publicat miercuri de Comisia Europeană.

Comisia a publicat ediţia din 2022 a Raportului privind performanţele din domeniul ştiinţei, al cercetării şi al inovării, care analizează performanţa UE în materie de inovare în context global.

Acest raport oferă informaţii cu privire la modul în care politicile din domeniul cercetării şi al inovării pot contribui la construirea unei Europe favorabile incluziunii, durabile, competitive şi reziliente, prin valorificarea rolului esenţial al cercetării şi al inovării ca sursă de prosperitate şi catalizator al schimbării, susţin reprezentanţii CE.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

De asemenea, raportul evidenţiază modul în care pandemia de coronavirus şi invadarea Ucrainei de către Rusia au determinat Europa să îşi consolideze gradul de pregătire pentru a reacţiona rapid şi în mod adecvat la provocări noi şi neaşteptate.

Conform documentului, deşi reprezintă doar 6% din populaţia lumii, UE este responsabilă de aproximativ 18% din investiţiile mondiale în cercetare şi dezvoltare şi 21% din publicaţiile ştiinţifice cele mai citate la nivel mondial.

UE este lider mondial în domeniul climei

În ceea ce priveşte producţia tehnologică, UE este lider mondial în domeniul climei, însumând 23% din totalul cererilor de brevete. De asemenea, UE contribuie în mod semnificativ la alte domenii, cum ar fi bioeconomia (23%) şi sănătatea (17%).

„Această poziţie este însă în curs de erodare, deoarece, în ultimii ani, principalii parteneri comerciali ai UE şi-au îmbunătăţit performanţele în materie de inovare într-un ritm mai rapid. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare din UE au scăzut în timpul crizei, cu diferenţe semnificative între sectoare. Principalii investitori din UE în cercetarea şi dezvoltarea din domeniul sănătăţii şi al serviciilor TIC şi-au sporit investiţiile în cercetare şi dezvoltare între 2019 şi 2020 (cu 10,3% şi, respectiv, 7,2%), însă principalii investitori din UE în cercetarea şi inovarea din alte sectoare şi-au redus investiţiile în cercetare şi dezvoltare în timpul crizei, de exemplu în sectorul furnizorilor de TIC (-3,6%), al produselor chimice (-3,7%), al automobilelor (-7,2%) şi în sectorul aerospaţial (-22,6%)”, se arată în comunicatul CE.

„Raportul din 2022 privind performanţele din domeniul ştiinţei, al cercetării şi al inovării arată în ce măsură cercetarea şi inovarea sunt esenţiale pentru construirea viitorului durabil şi rezilient de care Europa are nevoie. Dubla tranziţie verde şi digitală pur şi simplu nu poate fi realizată în absenţa unor sisteme solide de cercetare şi inovare. Dovezile prezentate în raport vin în sprijinul viitoarei noastre comunicări referitoare la o nouă agendă europeană pentru inovare”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.