• Mulți oameni presupun probabil că Hollywood-ul prezice viitorul destul de bine.
  • Obsesia de lungă durată a Hollywood-ului pentru roboții de luptă ar putea fi, prin urmare, o preocupare serioasă.
  • Astfel de arme depășesc, de asemenea, o linie roșie morală într-o lume teribilă și terifiantă în care mașinile decid cine trăiește și cine moare.

Mulți oameni presupun probabil că Hollywood-ul prezice viitorul destul de bine. Și, într-o oarecare măsură, așa este – Robert Wallace, șeful Biroului de Servicii Tehnice al CIA și echivalentul american al agentului Q din MI6 din filmele cu James Bond, a povestit cum spionii ruși au urmărit ultimele filme cu 007 pentru a vedea ce tehnologie le-ar putea face față.

Obsesia de lungă durată a Hollywood-ului pentru roboții de luptă ar putea fi, prin urmare, o preocupare serioasă. Un astfel de film este Dolly, o dramă judiciară despre un robot sexual produs pentru Apple TV.

Drama judiciară despre roboți sexuali este bazată pe o povestire din 2011 a lui Elizabeth Bear, intriga se referă la un miliardar care este ucis de un robot sexual, care, la rândul său, îi cere unui avocat să îl apere în instanță.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Dolly” este cel mai recent dintr-un lung șir de filme cu roboți ucigași – inclusiv HAL din „2001: Odiseea spațială” al lui Kubrick și robotul T-800 al lui Arnold Schwarzenegger din seria „Terminator”; conflictul dintre roboți și oameni se află chiar în centrul primului film SF de lung metraj, clasicul „Metropolis” din 1927 al lui Fritz Lang.

Dar aproape toate aceste filme greșesc – roboții nu vor fi umanoizi sensibili cu intenții rele. Această idee poate fi bună pentru a crea o intrigă dramatică și pentru a obține succes la box office, dar o astfel de tehnologie este departe, la zeci de ani, dacă nu chiar secole distanță.

De fapt, contrar temerilor moderne, este posibil ca roboții să nu fie niciodată inteligenți. Există tehnologii mult mai simple de care să ne facem griji. Iar acestea încep să apară astăzi pe câmpul de luptă în locuri precum Ucraina și Nagorno-Karabah.

Un nou tip de război

Filmele care prezintă drone de luptă mult mai simple din punct de vedere tehnologic, cum ar fi Angel has Fallen (2019) și Eye in the Sky (2015), oferă poate cea mai precisă imagine a adevăratului viitor al roboților ucigași.

La știri vedem cum războiul modern se transformă odată cu apariția dronelor, tancurilor, navelor și submarinelor din ce în ce mai autonome. Acești roboți sunt de fapt doar puțin mai sofisticați decât cei pe care îi puteți cumpăra de la magazinul local de hobby.

Și, pe măsură ce trece timpul, tot mai multe soluții pentru identificarea, urmărirea și distrugerea țintelor sunt externalizate către ei și către algoritmii lor sofisticați. Acest lucru conduce lumea într-un loc periculos, cu o serie de probleme morale, juridice și tehnice dificile de rezolvat. Astfel de arme, de exemplu, vor perturba și mai mult situația noastră geopolitică problematică, vedem deja cum Turcia devine o putere majoră în ceea ce privește dronele.

Astfel de arme depășesc, de asemenea, o linie roșie morală într-o lume teribilă și terifiantă în care mașinile decid cine trăiește și cine moare. Cu toate acestea, producătorii de roboți încep să se opună acestui viitor.

Pact împotriva militarizării

Șase companii importante din domeniul roboticii s-au angajat să nu-și înarmeze niciodată roboții. Una dintre aceste companii este Boston Dynamics, care produce robotul umanoid Atlas, care poate efectua manevre impresionante, cum ar fi salturi cu spatele, și câinele robot Spot, care pare desprins din serialul „Black Mirror”.

Nu este prima dată când companiile de robotică vorbesc despre acest viitor îngrijorător. În urmă cu cinci ani, o scrisoare deschisă semnată de Elon Musk și de peste 100 de fondatori ai altor companii producătoare de inteligență artificială și de roboți a cerut Națiunilor Unite să reglementeze utilizarea roboților ucigași. Scrisoarea l-a propulsat pe Papa chiar pe locul al treilea pentru un premiu global pentru dezarmare.

Faptul că cele mai importante companii de robotică promit să nu-și înarmeze mașinile este mai mult o manevră publicitară decât orice altceva. De exemplu, am văzut deja terți care au montat arme pe clonele lui Spot the Robot Dog de la Boston Dynamics. Iar astfel de roboți modificați se dovedesc a fi destul de eficienți pe câmpul de luptă: de exemplu, cel mai important om de știință nuclear iranian a fost ucis de agenții israelieni cu un robot automat în 2020.

Acțiune colectivă pentru protejarea viitorului

Singurul mod în care ne putem proteja de un viitor terifiant este ca națiunile să acționeze în mod colectiv, așa cum au făcut-o în trecut cu armele chimice, biologice și chiar nucleare. O astfel de reglementare nu va fi perfectă, așa cum nici reglementarea armelor chimice nu este perfectă. Dar va împiedica companiile de armament să vândă în mod deschis astfel de arme și, prin urmare, va reduce proliferarea acestora.

De aceea, este chiar mai important decât promisiunea companiilor de a vedea că recent Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis în unanimitate să studieze implicațiile asupra drepturilor omului ale tehnologiilor noi și emergente, cum ar fi armele autonome.

Câteva zeci de țări au solicitat deja ONU să reglementeze roboții ucigași. Parlamentul European, Uniunea Africană, Secretarul General al ONU, o serie de laureați ai Premiului Nobel pentru Pace, lideri ai bisericilor, politicieni și mii de cercetători în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii au solicitat reglementări.