- România are cea mai ridicată neîncredere în știință și tehnologie din UE.
- Educația rămâne singura soluție pentru combaterea refuzului de cunoaștere.
- Doar jumătate dintre români consideră că știința are un impact pozitiv.
Românii au cea mai scăzută încredere în știință și tehnologie dintre toate țările Uniunii Europene. Unul din trei consideră că impactul acestora este negativ, iar jumătate nu le văd beneficiile. Lipsa încrederii în autorități îi determină pe mulți să caute informații pe cont propriu, expunându-se riscului de pseudoștiință și dezinformare. Această tendință se corelează cu analfabetismul funcțional și abandonul școlar, amplificând problemele educaționale.
Advertisment
Într-o societate unde adevărul trebuie stabilit prin cunoaștere și expertiză, educația devine un pilon esențial. Fără o schimbare profundă, România rămâne vulnerabilă în fața manipulării și a crizei de încredere. Cum evităm ca România să fie vulnerabilă în fața manipulării și a crizei de încredere?
Ce riscuri apar când oamenii caută „adevărul”, ignorând experții?
Alexandru Goga, expert tehnologie: „Neîncrederea românilor pleacă de la problema sistemică de educație. Încrederea în știință se naște și din familie, din comunitate. Pentru a schimba acest lucru, avem nevoie de mai multă educație și de mai multe inetrvenții la nivelul comunităților. Știința ne arată cum funcționează natura și mediul în care trăim”.
Recomandări
Citește și
- Primăvara bate la ușă. Ce temperaturi te așteaptă în zilele următoare
- Trump a anunțat că un acord de pace în Ucraina se va semna săptămânile viitoare: „Putin va accepta trupele europene”
- Echipa de la MIT, condusă de un român, a dezvoltat o nouă baterie: Cum poate schimba industria auto
Partenerii noștri