• Un mesaj trist al modulului de aterizare InSight al NASA a făcut recent să plângă utilizatorii rețelelor de socializare.
  • O furtună uriașă de praf a cuprins recent roverul Mars Perseverance, iar spectacolul a fost surprins într-o înregistrare sinistră.
  • Înregistrarea video arată cum furtuna de praf se ridică la o înălțime colosală de 119 metri.

Un mesaj trist al modulului de aterizare InSight al NASA a făcut recent să plângă utilizatorii rețelelor de socializare. Luni, 19 decembrie, modulul de aterizare InSight a publicat o declarație care sună astfel: „Energia mea este foarte scăzută, așa că aceasta ar putea fi ultima imagine pe care o pot trimite”. Modulul de aterizare a fost în misiune pe Marte pentru a studia interiorul adânc al acesteia. Cu toate acestea, o acumulare de praf pe panourile sale solare a făcut ca acesta să își piardă încet energia.

Mesajul lui InSight a continuat: „Totuși, nu vă faceți griji pentru mine: timpul petrecut aici a fost atât productiv, cât și senin. Dacă voi putea continua să vorbesc cu echipa mea de misiune, o voi face – dar voi încheia aici în curând. Vă mulțumesc că ați rămas cu mine”.

Mesajul trist i-a făcut pe utilizatorii rețelelor de socializare să verse o lacrimă pentru roverul marțian. Comentariul unui utilizator de pe Twitter, Scott Turek, „De ce plâng pentru un robot?”, a primit ca răspuns. „Poate pentru că sunt făcuți să poarte cu ei speranțele și visele umanității, curiozitatea și uimirea noastră? Acest lucru îi face să fie avataruri ale unora dintre cele mai bune calități colective ale noastre. Plâng și eu & recunoștința mea față de oamenii care fac posibile aceste misiuni.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În altă parte, Emma Hayes a postat: „Chiar dacă este doar un robot, este un membru de onoare al umanității. Aș spune că este un simbol al umanității însăși”, în timp ce un alt utilizator de Twitter a adăugat: „Este în regulă să plângem pierderea unei entități”.

InSight, prescurtare de la „Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport” (Explorare interioară prin investigații seismice, geodezie și transport de căldură), este un modul de aterizare pe Marte conceput pentru a „oferi Planetei Roșii primul control amănunțit de când s-a format, în urmă cu 4,5 miliarde de ani”.

Lansat la 5 mai 2018, este primul explorator robotic din spațiul cosmic care va studia în profunzime spațiul interior” al planetei Marte: crusta, mantaua și nucleul acesteia. O furtună uriașă de praf a cuprins recent roverul Mars Perseverance, iar spectacolul a fost surprins într-o înregistrare sinistră.

Înregistrarea video arată cum furtuna de praf se ridică la o înălțime colosală de 119 metri. Înregistrarea a fost captată ca parte a unei analize care a fost publicată pe 13 decembrie în revista Nature Communications și dezvăluie noi informații despre modul în care aceste furtuni deplasează praful pe Planeta Roșie.

Autorul principal al studiului, Naomi Murdoch, a declarat pentru Live Science: „Putem auzi de fapt zgomotul particulelor care lovesc roverul. Sunetul acestor impacturi ne permite să numărăm câte particule se aflau în vortex”. Fizicianul a adăugat că este pentru prima dată când o măsurătoare de o asemenea dimensiune a fost făcută pe Marte. Praful este omniprezent pe suprafața și în aerul de pe Marte, mișcarea sa influențând atât vremea, cât și clima de pe Planeta Roșie.