- De la aterizarea sa în 2012, roverul Curiosity a suferit daune semnificative în timpul explorării sale pe Marte.
- Roverul are ca scop principal determinarea dacă Marte a fost vreodată capabil să susțină viața microbiană.
- Marte este un obiectiv important pentru viitorul umanității, cu miliardarul Elon Musk având intenția de a stabili o colonie umană autonomă pe planetă.
De la aterizarea sa în 2012, roverul Curiosity se deplasează pe Marte încercând să descopere dacă planeta ar fi putut găzdui vreodată viață microbiană. Acum, NASA a arătat daunele pe care le-a suferit de-a lungul timpului, scrie SkyNews.
Roverul NASA de pe Marte a suferit „abuzuri” în timp ce se deplasa pe planeta roșie, potrivit agenției spațiale.
Roverul Curiosity explorează Marte din 2012, trimițând informații esențiale despre planetă în timp ce se deplasează pe terenul stâncos din apropierea craterului Gale, unde a aterizat.
Împărtășind o imagine cu una dintre roțile lovite ale roverului Curiosity, Ashley Stroupe, inginer de operațiuni de misiune la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, a declarat că roverul „încă rezistă bine, în ciuda faptului că a fost supus unora dintre cele mai grave abuzuri de pe Marte”.
Au fost publicate două imagini ale roții, care au fost realizate de „obiectivul de imagine manual” al roverului, care se află la capătul brațului său robotic. Roverul are șase roți, iar imaginile au fost luate de la roata din mijloc din dreapta.
Cu câteva săptămâni mai devreme, roverul Curiosity a capturat pentru prima dată o fotografie a Pământului cu una dintre lunile lui Marte. Roverul a parcurs 20 de mile pe planetă și se află în prezent într-o zonă numită Gedis Vallis.
Obiectivul misiunii sale este de a „determina dacă Marte a fost vreodată capabilă să susțină viața microbiană”, ceea ce ar oferi oamenilor de știință indicii cu privire la faptul dacă viața ar putea fi susținută acum pe planetă.
La sfârșitul săptămânii trecute a finalizat o „examinare foarte așteptată” a pietrelor albe din Sheep Creek, investigând, de asemenea, Cloud Canyon, Moonlight Lake și Angora Mountain.
Echipa care operează roverul încearcă să descopere dacă rocile conțin sulf, la fel ca o altă grămadă de roci sulfuroase care a fost descoperită accidental la începutul acestui an, când roverul a spart-o cu roțile sale.
Marte joacă un rol important în planurile pentru omenire.
Elon Musk, miliardarul spațiului și al tehnologiei, spune că intenționează să aibă o colonie umană autonomă pe Marte în următoarele două decenii și va încerca să lanseze cinci nave spațiale Starship către planetă în următorii doi ani.
Dacă aceste lansări decurg bine, obiectivul său este ca oamenii să fie trimiși pe Marte până în 2028.