Pinguinul Împărat, cel mai mare pinguin din lume, care cutreieră tundra îngheţată şi mările reci din Antarctica, este expus unui risc grav de dispariţie în următorii 30-40 de ani, ca urmare a schimbărilor climatice, a avertizat un expert de la Institutul Antarctic Argentinian (IAA), citat de Reuters.

Pinguinul Împărat, cel mai mare pinguin din lume şi una dintre cele doar două specii de pinguini specifici din Antarctica, naşte în timpul iernii antarctice şi are nevoie de gheaţa solidă a mării din aprilie până în decembrie pentru a-şi cuibări puii nou-născuţi.

Dacă marea îngheaţă mai târziu sau se topeşte prematur, familia Împăratului nu îşi poate finaliza ciclul de reproducere.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Dacă apa ajunge la pinguinii nou-născuţi, care nu sunt pregătiţi să înoate şi nu au un penaj impermeabil, aceştia mor de frig şi se îneacă”, a declarat biologul Marcela Libertelli, care a studiat 15.000 de pinguini din două colonii din Antarctica la IAA.

Acest lucru s-a întâmplat la colonia Halley Bay din Marea Weddell, a doua cea mai mare colonie de pinguini împăraţi, unde timp de trei ani au murit toţi puii.

Un viitor sumbru pentru Pinguinul Împărat

În fiecare august, în mijlocul iernii din emisfera sudică, Libertelli şi alţi oameni de ştiinţă de la Baza Marambio din Argentina, din Antarctica, călătoresc 65 km în fiecare zi cu motocicleta, la temperaturi de până la -40 grade Celsius (-40°F), pentru a ajunge la cea mai apropiată colonie de pinguini împărat.

Odată ajunşi acolo, ei numără, cântăresc şi măsoară puii, adună coordonatele geografice şi iau probe de sânge. De asemenea, ei fac analize aeriene.

Constatările oamenilor de ştiinţă indică un viitor sumbru pentru această specie dacă nu se atenuează schimbările climatice.

Printre caracteristicile unice ale Împăratului se numără cel mai lung ciclu de reproducere dintre pinguini. După ce se naşte un pui, unul dintre părinţi continuă să-l poarte între picioare pentru a se încălzi până când acesta îşi dezvoltă penajul final.

Dispariţia oricărei specii este o tragedie pentru planetă”, a spus Libertelli. „Fie că este mică sau mare, plantă sau animal – nu contează. Este o pierdere pentru biodiversitate”.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Dispariţia pinguinului împărat ar putea avea un impact dramatic în toată Antarctica, un mediu extrem în care lanţurile alimentare au mai puţini membri şi mai puţine verigi, a spus Libertelli.

La începutul lunii aprilie, Organizaţia Meteorologică Mondială a avertizat asupra „temperaturilor din ce în ce mai extreme, odată cu precipitaţiile neobişnuite şi topirea gheţii în Antarctica”, o „tendinţă îngrijorătoare”, a spus Libertelli, deoarece calota de gheaţă din Antarctica se diminuează cel puţin din 1999.

Creşterea turismului şi a pescuitului în Antarctica a pus, de asemenea, în pericol viitorul Împăratului, afectând krilul, una dintre principalele surse de hrană pentru pinguini şi alte specii.

Ambarcaţiunile turistice au adesea diverse efecte negative asupra Antarcticii, la fel ca şi pescuitul”, a mai declarat Libertelli.

Este important să existe un control mai mare şi să ne gândim la viitor”, a mai spus ea.