• Vor mai fi necesare lucrări suplimentare pentru a confirma cât de repede vor migra anumite boli de la animale ca răspuns la temperaturile mai ridicate.
  • Liliecii ar putea fi responsabili pentru majoritatea noilor transmisii virale în rândul mamiferelor terestre într-o lume în curs de încălzire.
  • Cercetările arată că peste 4.500 de noi tipuri de transmisii virale vor fi între specii până la sfârșitul secolului.

Migrația virusurilor la mamifere ca răspuns la o încălzire globală de 2°C arată că ar putea exista peste 4.500 de noi tipuri de transmitere virală între specii până la sfârșitul secolului. Fenomenul ar putea da naștere la mii de noi transmisii virale, crescând astfel riscul ca virusurile noi să ajungă să infecteze oamenii.

„Următoarele decenii nu vor fi doar mai fierbinți, ci și mai bolnave”, a declarat Gregory Albery de la Universitatea Georgetown din Washington DC, în cadrul unei conferințe de presă la 27 aprilie.

Albery și colegii săi au folosit informații despre habitatele și comportamentul animalelor pentru a construi un model al virusurilor în care 3139 de specii de mamifere ar migra în cazul unei creșteri de 2°C a temperaturii globale. Comparând cât de apropiate sunt speciile între ele – și, prin urmare, cât de probabil sunt să își transmită virusurile între ele – echipa a prezis că aproximativ 120.000 de întâlniri între mamifere care nu s-au întâlnit anterior ar putea duce la 4.584 de cazuri de noi infecții virale ale speciilor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Schimbările climatice ne zguduie ecosistemele până în măduva oaselor… mamiferele în mișcare se vor întâlni între ele pentru prima dată și vor forma noi comunități, [care vor forma un] nou mecanism de apariție a bolilor care va amenința sănătatea animalelor în viitor, cu ramificații și pentru sănătatea noastră”, a declarat Albery.

Echipa a estimat că liliecii vor fi responsabili pentru majoritatea noilor transmisii, care vor avea loc în principal în regiunile tropicale înalte din Africa și Asia de Sud-Est.

Descoperirile evidențiază necesitatea de a urmări mai îndeaproape răspândirea virusurilor în rândul mamiferelor sălbatice, astfel încât să putem controla viitoarele focare de boală la oameni. „Schimbările climatice vor fi cel mai mare factor de apariție a bolilor, iar sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite pentru acest lucru”, a declarat Colin Carlson, tot de la Universitatea Georgetown, în cadrul ședinței de informare.