Soarele devine din ce în ce mai ciudat. Oamenii de știință au înțeles de ce comportamentul lui este imprevizibil

Soare

Soare

Deși, se pare, că nu este nimic ciudat în faptul că Soarele erupe din ce în ce mai des, pe măsură ce acesta se apropie de vârful ciclului său de 11 ani de activitate solară.

Este încă foarte greu de prezis comportamentul exact al Soarelui. Încă nu înțelegem pe deplin procesele din interiorul lui care creează zone de câmp magnetic puternic la suprafață. Ele sunt văzute sub formă de pete solare, care dau naștere erupțiilor solare și ejecțiilor de masă coronară”, a spus Michael Wheatland de la Universitatea din Sydney din Australia.

Trebuie să ne schimbăm abordarea asupra proceselor Soarelui

Fizicianul Scott Mackintosh de la Centrul Național de Cercetare Atmosferică din SUA consideră că discrepanța dintre prognoze și realitate se datorează nevoii de a regândi complet baza pe care se bazează prognozele. Astăzi, astrofizicienii cred că ciclul de 11 ani al activității solare este legat de câmpul magnetic al Soarelui. Aproximativ la fiecare 11 ani, polii magnetici ai Soarelui își schimbă locul și acest proces coincide cu așa-numitul maxim solar, vârful activității solare, când apar cele mai multe pete, erupții și ejecții de masă coronară (fluxuri de plasmă și particule solare care zboară în spațiu). Apoi activitatea Soarelui scade și după un timp totul se repetă. Oamenii de știință prezic acum comportamentul Soarelui pe baza unui indicator, cantitatea de pete solare. Acestea sunt zone ale Soarelui în care câmpul magnetic este deosebit de puternic.

Ciclul lui Hale,

Cred că petele solare sunt un lucru secundar la care trebuie să ne uităm atunci când facem prognoză. Trebuie să luăm ca bază ciclul de 22 de ani al lui Hale și apoi vom obține o imagine mai completă a ceea ce se întâmplă”, a spus Mackintosh.

Acest ciclu solar, descoperit de astronomul George Hale, constă în două cicluri de 11 ani de activitate solară, când polii magnetici ai Soarelui își schimbă locul de două ori. Conform teoriilor moderne, petele solare apar din cauza rotației neuniforme a Soarelui la poli și la ecuator, datorită căreia liniile câmpului magnetic creează zone temporare cu câmpuri magnetice puternice. Dar Mackintosh crede că această apariție a petelor solare se poate datora intersecției a două cicluri solare diferite în ciclul Hale.

El și colegii săi au găsit un model similar în observațiile lor asupra Soarelui. „Când se termină un ciclu, nivelul petelor solare crește, dar în același timp apar pete solare din ciclul următor. Acest lucru poate indica faptul că polii polarizați opus ai activității magnetice circulă prin Soare. Acesta este procesul responsabil pentru apariția petelor, dar el nu le controlează. Cele două cicluri diferite de polaritate opusă se intersectează și interferează unul cu celălalt”, spune Mackintosh. Potrivit oamenilor de știință, așadar, după ce perioada de activitate maximă a Soarelui scade, „petele solare apar din cauza interacțiunilor dintre ciclurile magnetice mari ale Soarelui”, a spus Mackintosh.

Soarele își creează un câmp magnetic ce trebuie îmbunătățit

Datorită unei astfel de noi abordări pentru înțelegerea comportamentului Soarelui, predicțiile despre activitatea solară pot fi îmbunătățite și vor fi mai în concordanță cu realitatea, spun oamenii de știință. Dar ei recunosc că aceasta este încă doar o teorie care necesită dovezi. „Ideea este interesantă și da, pare să fie mai în concordanță cu rezultatele proiectate. Dar modelele nu arată despre ce vorbesc colegii mei. Și mă îndoiesc că noua abordare are mai multă putere de predicție decât metodele existente”, a spus Wheatland.

Potrivit lui Mackintosh, observațiile suplimentare ale comportamentului Soarelui ar putea confirma teoria acestuia. În cele din urmă, înțelegerea modului în care Soarele își creează de fapt câmpul magnetic trebuie îmbunătățită.

Exit mobile version