- Soarele a avut o explozie de clasa X (maxim).
- Potrivit buletinului publicat de NOAA, regiunea activă AR3825 a produs o ejecție de masă coronală în timpul erupției.
- Sosirea fluxului de particule solare dă naștere unei furtuni geomagnetice de nivel G3 care va afecta în principal latitudini mari
- Sateliții artificiali por fi și ei afectați dar și navele spațiale pot avea probleme de orientare
- Pe Pământ pot exista probleme cu comunicația radio și navigarea din cauza posibilelor întreruperi ale rețelei GPS
Soarele atinge acum un vârf de activitate. Suprafața sa este plină de fluxuri de plasmă care, în anumite ocazii, pot afecta Pământul. O ejecție de masă coronală este pe cale să ajungă pe Pământ și, dicolo de superbele aurore boreale, pot cauza inconveniente.
Advertisment
Ce s-a intamplat mai precis zilele acestea la suprafata Soarelui?
Predicțiile privind activitatea Soarelui și ciclul său magnetic ne-au spus că vă atinge activitatea maximă în ultima parte a anului și asta se și întâmpla. Semne de activitate solară frenetică sunt clar vizibile pe suprafața Soarelui, despre care se știe că este capabil, în anumite ocazii, să provoace perturbări majore chiar pe Pământ.
În ultimele zile s-a produs o erupție intensă de clasa X, cea mai puternică, pe Soare. Este o explozie de clasa X4,5 care a fost îndreptată către Pământ. Conform prognozelor NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) și NASA, furtuna solară a ajuns pe Pământ aseară și în cursul nopții trecute
Potrivit buletinului publicat de NOAA, agenția științifică și de reglementare americană care se ocupă în principal de prognoza meteo și monitorizarea condițiilor oceanice și atmosferice, regiunea activă AR3825 a produs o ejecție de masă coronală în urmă cu două zile în timpul erupției.
Recomandări
Cum funcționează aceste regiuni active?
Ele nu sunt altceva decât seturi de structuri în formă de arc care conectează puncte de polaritate magnetică opusă. În aceste regiuni pot apărea erupții și ejecții de masă coronală, adesea în combinație.
Astfel, materia a fost ejectată din regiunea AR3825, sub formă de plasmă și compusă în principal din electroni și protoni, care a fost apoi impinsă către spațiul cosmic de câmpul magnetic al coroanei solare.
Particulele solare care intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului sunt capabile să-l perturbe.
Printre altele, prezența a două găuri coronare, adică zone în care câmpul magnetic se extinde în spațiul interplanetar că un câmp deschis, recunoscute după aspectul lor mai întunecat și mai rece decât zonele înconjurătoare, a anticipat sosirea plasmei solare pe Pământ, în cursul serii de ieri. Sosirea acestui flux de particule solare ar trebui să dea naștere unei furtuni geomagnetice de nivel G3, adică o furtună puternică. Furtuna vă afecta în principal latitudini mari, peste 50 de grade până la poli, și ar putea provoca unele perturbări.
Care pot fi consecințele?
Există consecințe imediate cum ar fi întreruperi ale liniilor electrice din cauza posibilelor nereguli de tensiune, dar sateliții artificiali vor fi și ei afectați de furtună și asta se vă vedea în timp. De asemenea, navele spațiale vor fi afectate de trecerea furtunii, suprafețele lor pot fi încărcate și pot avea probleme de orientare. Pe Pământ pot exista probleme cu comunicația radio și navigarea din cauza posibilelor întreruperi ale rețelei GPS. Dar există și o recompensă: spectacolele superbe pe care le poate genera, precum magnificele aurore care, în acest caz, pot fi vizibile în țoață emisfera nordică.