• Astronauții de pe SSI au primit miercuri un transport de articole de la nava spațială SpaceX.
  • Transportul a inclus detergent de rufe, special conceput de Tide.
  • În prezent, astronauții nu își pot spăla hainele, ei poartă seturi de haine de câteva ori, apoi le înlocuiesc.

SpaceX a trimis miercuri un transport festiv de obiecte astronauților de pe Stația Spațială Internațională, inclusiv cadouri de Crăciun, curcan prăjit și detergent de rufe, relatează Insider.

Detergentul a fost fabricat de P&G, compania care deține Tide, și este destinat unui experiment științific. Astronauții de la bordul SSI vor face experimente cu detergentul special creat pentru a vedea cât de bine spală hainele în spațiu.

Parteneriatul cu Tide a fost anunțat încă din luna iunie și, potrivit P&G, astronauții de pe SSI poartă în prezent hainele de mai multe ori înainte de a le înlocui cu un set nou.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Experimentele cu detergentul Tide vor ajuta, de asemenea, NASA să își dea seama cum și-ar putea spăla hainele astronauții din viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Lună și Marte.

„Spălatul este o necesitate”

„În lipsa unei soluții de spălare, 160 de kilograme de haine pe membru de echipaj pe an sunt lansate pe SSI”, se arată în comunicatul de presă.

„Odată ce începi să ai călătorii prelungite în spațiu, spălatul este o necesitate”, a declarat pentru Space.com Mark Sivik, director senior și cercetător la Proctor and Gamble.

Conform Space.com, NASA estimează că, fără spălătorie, astronauții ar avea nevoie de 500 de kilograme de haine fiecare pentru a face călătoria până pe Marte.

„Ceea ce am dezvoltat aici este complet degradabil și este conceput pentru a funcționa în cadrul sistemului cu circuit închis al stației spațiale”, a declarat Sivik pentru Space.com.

Anul viitor, conform comunicatului de presă publicat de Tide în iunie, compania intenționează să trimită produse de îndepărtare a petelor, inclusiv șervețele și stilouri speciale pentru ca astronauții să le testeze în microgravitație.

NASA intenționează să readucă oamenii pe Lună până în 2025. Ei intenționează să construiască o bază lunară de unde să trimită astronauți pe Marte.