• În acest weekend, cele mai strălucitoare două planete vor trece una pe lângă cealaltă, atât de aproape pe cer, încât un observator ar putea crede că sunt un singur obiect.
  • Venus și Jupiter sunt cele mai strălucitoare obiecte de pe cer, după Soare și Lună, așa că apariția lor una lângă cealaltă este întotdeauna un spectacol deosebit.
  • Ele vor apărea deosebit de aproape, la o distanță de doar 0,2 grade și nu aveți nevoie de niciun echipament special pentru a le vedea, trebuie doar să priviți în sus.

Cei care s-au trezit devreme au avut parte de un răsfăț astronomic în această lună, când Venus, Marte, Jupiter și Saturn s-au aliniat pe cer. Punctul culminant al dansului lor va avea loc în acest weekend, când cele mai strălucitoare două planete vor trece una pe lângă cealaltă, atât de aproape pe cer, încât un observator ar putea crede că sunt un singur obiect.

Venus și Jupiter sunt cele mai strălucitoare obiecte de pe cer, după Soare și Lună – sau erau până la construcția Stației Spațiale Internaționale (ISS) – așa că apariția lor una lângă cealaltă este întotdeauna un spectacol deosebit.

În acest an, însă, ele vor apărea deosebit de aproape, la o distanță de doar 0,2 grade și nu aveți nevoie de niciun echipament special pentru a le vedea, trebuie doar să priviți în sus.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Vor părea atât de apropiați încât vor părea un singur obiect. Similar cu ceea ce au făcut Jupiter și Saturn la sfârșitul anului 2020″, a declarat Dr. Brad Tucker de la Australian National University. Deși puteți vedea acest sărut ceresc cu ochiul liber, „dacă aveți un telescop, un binoclu sau o cameră foto decentă, atunci veți avea o vedere și mai bună”.

Marte și Saturn vor fi prezenți pentru a adăuga un stimulent suplimentar pentru a vă ridica din pat și a vedea acest spectacol cosmic

„Deși Venus și Jupiter se apropie unul de celălalt la fiecare câțiva ani, de data aceasta sunt și Marte și Saturn în amestec, ceea ce este destul de rar”, a adăugat Tucker.

Cea mai apropiată conjuncție va avea loc între orele 19:00 și 20:00 UTC, pe 30 aprilie. În acel moment, perechea se va afla sub orizontul unei mari părți a lumii, dar va fi vizibilă în estul Asiei și în Australia, unde se va afla duminică dimineața devreme.

Totuși, privitorii nu trebuie să se teamă, deoarece acesta nu este unul dintre acele evenimente astronomice de genul „clipește și vei rata”. Alternativ, puteți trăi evenimentul prin intermediul computerului dumneavoastră și puteți urmări transmisia în direct cu ajutorul Telescopului virtual.

Cel mai bun moment pentru a vedea perechea va fi cu una sau două ore înainte de răsăritul soarelui, indiferent de ora locală. Marte ar trebui să fie ușor de observat la aproximativ 15 grade deasupra lor, iar Saturn la aceeași distanță și mai sus.

Strălucirea lui Jupiter este destul de constantă, în mare parte datorită mărimii sale. Venus se schimbă mult mai mult, deoarece distanța sa față de Pământ variază de trei ori.

Venus, la cea mai mare strălucire, poate fi atât de orbitoare încât mulți oameni refuză să creadă că este naturală, astfel încât conjuncțiile apropiate ale celor două pot declanșa rapoarte de OZN-uri sau chiar o întreagă religie, după unele relatări.