• Aproximativ 39% dintre adolescenții intervievați au declarat că au încercat manual țigările electronice, față de 32% care au încercat fumatul.
  • 68% dintre cei care au încercat țigările electronice au declarat că nu au încercat niciodată să fumeze.
  • La începutul acestui an, un raport separat al Action on Smoking and Health (ASH) a concluzionat că proporția copiilor care fumează este în creștere.

Un număr semnificativ de adolescenți care încearcă să fumeze nu au fumat niciodată, sugerează un nou studiu. Cercetătorii de la Tobacco Free Research Institute Ireland au declarat că proporția tinerilor de 16 și 17 ani care au încercat țigările electronice a crescut de la 23% în 2014 la 39% în 2019, față de cei care au încercat fumatul.

Cei 39% dintre adolescenții care au declarat că au încercat țigările electronice se compară cu 32% care au încercat să fumeze. Iar 68% dintre cei care au încercat țigările electronice au declarat că nu au încercat niciodată să fumeze.

Principalele motive invocate de adolescenți pentru a încerca țigările electronice au fost curiozitatea (66%) și faptul că prietenii lor vapau (29%), potrivit cifrelor obținute de la mii de adolescenți. doar 3% au spus că a fost pentru a renunța la fumat. Între timp, cercetătorii au spus că tinerii ai căror părinți sunt fumători au cu 55% mai multe șanse să încerce țigările electronice.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Noua cercetare, prezentată la Congresul Internațional al Societății Europene de Pneumologie din Barcelona, Spania, a constatat, de asemenea, că acești tineri au 51% mai multe șanse de a încerca să fumeze.Profesorul Luke Clancy, directorul general al Institutului, a declarat: Am constatat o creștere a utilizării țigărilor electronice la adolescenții irlandezi și acesta este un model care apare în alte părți ale lumii. Există o percepție conform căreia vaping-ul este o alternativă mai bună la fumat, dar cercetarea noastră arată că acest lucru nu se aplică adolescenților care, de obicei, nu au încercat țigările înainte de țigările electronice”.

Acest lucru indică faptul că, pentru adolescenți, vapatul este o cale de intrare în dependența de nicotină, mai degrabă decât de ieșire din ea”.

Cercetătorul principal, Dr. Joan Hanafin, a adăugat: Putem observa că numărul adolescenților care folosesc țigări electronice se schimbă rapid, așa că trebuie să continuăm să monitorizăm situația în Irlanda și în întreaga lume. De asemenea, intenționăm să studiem rețelele de socializare pentru a înțelege cum influențează acestea comportamentul fetelor și al băieților în ceea ce privește vapatul”.

Comentând studiul, profesorul Jonathan Grigg, președintele Comitetului de control al tutunului din cadrul Societății Europene de Pneumologie, a declarat: Ambele sunt foarte bune: Aceste constatări sunt îngrijorătoare, nu doar pentru adolescenții din Irlanda, ci și pentru familiile din întreaga lume”.

La începutul acestui an, un raport separat al Action on Smoking and Health (ASH) a concluzionat că proporția copiilor care încearcă fumatul este în creștere, mulți dintre ei fiind influențați de site-urile de socializare, cum ar fi TikTok. Deși este ilegal să se vândă vapori la persoanele sub 18 ani, proporția copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care vapotează în prezent a sărit de la 4% în 2020 la 7% în 2022.