Studiu: Albinele ţipă când sunt atacate de viespi – VIDEO

albine atacate de viespe Foto: Wikipedia
  • Un studiu a dezvăluit un nou mecanism de apărare folosit de albine atunci când sunt atacate de viespile gigantice: ţipătul.
  • Cercetarea Royal Society Open Science a reliefat faptul că albinele lansează un „apel de adunare pentru apărare colectivă” care este „destul de dur şi zgomotos”.

Studiul, publicat săptămâna aceasta în revista Royal Society Open Science, a dezvăluit că albinele lansează un „apel de mobilizare pentru apărare colectivă” împotriva viespilor.

Semnalul nedescoperit până acum, cunoscut acum sub numele de „semnal antiprădător, împărtăşeşte trăsături acustice cu sunetele de alarmă, ţipetele de frică şi strigătele de panică ale primatelor, păsărilor şi suricatelor”, potrivit studiului.

Albinele produc sunetul prin vibrarea aripilor sau a toracelui, ridicându-şi abdomenul şi expunând o glandă pentru a elibera un feromon.

„Este alarmant de auzit”, a declarat Heather Mattila, co-autor al studiului, pentru Gizmodo. „Se caracterizează prin explozii rapide de sunete înalte care se schimbă în mod imprevizibil în frecvenţă – sunt destul de dure şi zgomotoase”.

Potrivit studiului, ratele de semnal cresc de şapte până la opt ori în timpul unui atac al viespilor. Pe lângă „semnalele antiprădători”, albinele recurg la un alt mecanism de apărare prin care colectează fecale de animale şi le pun la intrarea în stupii lor pentru a alunga viespile.

Cum reușesc albinele să omoare viespile

Printre alte măsuri se numără şi „balling”, prin care albinele se adună într-un grup şi sufocă viespea prin vibrarea muşchilor aripilor. Căldura alimentată de vibraţii, care poate ajunge până la 46 grade Celsius, împreună cu dioxidul de carbon produs de albine, poate ucide o viespe în 30 de minute.

În ultimele luni, viespile gigantice au apărut tot mai des în regiunea de nord-vest a Pacificului din SUA. În septembrie, al treilea cuib de viespi uriaşe din ţară în acest an a fost descoperit în statul Washington.

Viespile sunt o specie invazivă cu cuiburi foarte greu de localizat, deoarece tind să se aşeze în zone împădurite. Pe lângă faptul că provoacă daune devastatoare coloniilor de albine, viespile pot dăuna oamenilor, uneori provocând decese.