• Este posibil ca și alți dinozauri din familia therapod, care includea Tyrannosaurus rex, să fi avut o dietă la fel de puțin pretențioasă, se arată în studiu.
  • Cercetarea, care a fost publicată în Journal of Vertebrate Paleontology la 20 decembrie, a precizat că acesta este doar al 21-lea exemplu cunoscut de dinozaur fosilizat cu ultima masă păstrată.
  • Fosila Microraptor a fost descoperită în bogatele depozite de fosile din Liaoning, în nord-estul Chinei, la începutul anilor 2000.

Cândva în perioada Cretacicului, acum 120 de milioane de ani, un dinozaur și-a devorat ultima masă – un mic mamifer de mărimea unui șoarece. Un cercetător cu un ochi ascuțit a observat piciorul mamiferului conservat în măruntaiele unui Microraptor zhaoianus fosilizat, un terapeod cu pene cu o lungime mai mică de un metru.

La început, nu mi-a venit să cred. Era un picior de mamifer micuț, asemănător unui rozător, cu o lungime de aproximativ un centimetru (0,4 inch), perfect conservat în interiorul unui schelet de Microraptor”, a declarat Hans Larsson, profesor de biologie la Muzeul Redpath al Universității McGill din Montreal. Larsson a descoperit fosila în timp ce vizita colecțiile muzeelor din China.

Aceste descoperiri sunt singurele dovezi solide pe care le avem despre consumul de hrană al acestor animale dispărute de mult timp – și sunt excepțional de rare”, a declarat Larsson într-un comunicat de presă. Cercetarea, care a fost publicată în Journal of Vertebrate Paleontology la 20 decembrie, a precizat că acesta este doar al 21-lea exemplu cunoscut de dinozaur fosilizat cu ultima masă păstrată.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Este și mai rar să descoperi că un mamifer se afla în meniu; există doar un singur alt astfel de exemplu în prezent în arhiva fosilă.

Cunoaștem deja exemplare de Microraptor conservate cu părți de pește, o pasăre și o șopârlă în burtă. Această nouă descoperire adaugă un mamifer mic la dieta lor, sugerând că acești dinozauri erau oportuniști și nu pretențioși la mâncare”, a declarat Larsson, coautor al studiului, într-un comunicat.

Faptul că știm că Microraptor era un carnivor generalist oferă o nouă perspectivă asupra modului în care ar fi putut funcționa ecosistemele antice și o posibilă perspectivă asupra succesului acestor dinozauri mici, cu pene”, a explicat el.

Prădătorii generaliști, precum vulpile și ciorile, sunt stabilizatori importanți în ecosistemele actuale, deoarece se pot hrăni cu mai multe specii, se arată în comunicatul de presă. Potrivit cercetării, Microraptorul este primul exemplu cunoscut de carnivor generalist din epoca dinozaurilor.

Este posibil ca și alți dinozauri din familia therapod, care includea Tyrannosaurus rex, să fi avut o dietă la fel de puțin pretențioasă, se arată în studiu.

Fosila Microraptor a fost descoperită în bogatele depozite de fosile din Liaoning, în nord-estul Chinei, la începutul anilor 2000. Specimenul, care prezintă penaj pe aripile brațelor și pe picioare, a fost unul dintre primii dinozauri cu pene care au fost scoși la iveală.