• Un nou studiu arată că elixirul vieții, oxigenul, ar dispărea peste un miliard de ani.
  • Studiul face parte din proiectul NASA NExSS care investighează locuibilitatea altor planete decât a noastră.
  • După marea deoxigenare atmosfera va avea mult metan, niveluri scăzute de CO 2 și lipsa stratului de ozon.

Acum, viața înflorește pe planeta noastră bogată în oxigen, dar Pământul nu a fost întotdeauna așa, iar oamenii de știință au prezis că, în viitor, atmosfera va reveni la una bogată în metan și săracă în oxigen.

Oamenii de știință spun că acest lucru probabil se va întâmpla aproximativ peste un alt miliard de ani. Dar când va veni schimbarea, se va întâmpla destul de rapid. Și va duce planeta înapoi la ceva asemănător cu Marele Eveniment de Oxidare cu aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă. Modelul proiectat de oamenii de știință arată o deoxigenare a atmosferei, cu oxigenul scăzând brusc la niveluri care amintesc de Pământul arheean.

Atunci va fi sfârșitul drumului pentru ființele umane și pentru toate formele de viață care se bazează pe oxigen. Oamenii de știință au prezis anterior că radiația crescută de la Soare ar șterge apele oceanului
de pe suprafața planetei noastre în aproximativ 2 miliarde de ani , dar modelul de aici bazat pe o medie de puțin sub 400.000 de simulări spune că reducerea oxigenului va ucide mai întâi viața. Dar sperăm că ne dăm seama cum să ieșim de pe planetă în următorul miliard de ani.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
NOKIA RELANSEAZĂ MODELUL 3210
FIORENTINA TRECE ÎN FINALA CONFERENCE LEAGUE

Relevanța acestui studiu în zilele noastre

Acest studiu este relevat în căutarea noastră de planete locuibile în afara Sistemului Solar. Avem telescoape din ce în ce mai puternice, iar oamenii de știință doresc să poată ști ce ar trebui să caute în multitudinea de date pe care aceste instrumente le colectează.

Este posibil să fie nevoie să căutăm și alte semnături biologice, în afară de oxigen, pentru a avea cele mai bune șanse de a descoperi viața, spun cercetătorii. Studiul lor face parte din proiectul NASA NExSS, care investighează locuibilitatea altor planete decât a noastră. Este puțin probabil ca oxigenul atmosferic să fie o caracteristică permanentă a lumilor locuibile în general, ceea ce are implicații pentru eforturile noastre
de a detecta semne de viață mai departe în Univers.