• Porcii, ca și oamenii, reacționează emoțional la muzică.
  • Studiul ar putea conduce la modalități de îmbunătățire a bunăstării în ferme.
  • Cercetătorii intenționează să își prezinte concluziile investigației până la sfârșitul acestui an.

Cercetătorii din Belgia investighează afirmațiile unui fermier care pretinde că genuri muzicale diferite afectează comportamentul porcilor săi, scrie Reuters.

Piet Paesmans spune că a observat prima dată fenomenul când fiul său a început să cânte o melodie în timpul unei proceduri de inseminare care mergea greu, porcii părând entuziasmați și începând să dea din coadă.

M-am gândit că e ceva prea tare de trecut cu vederea și că ar trebui să încercăm asta și cu ceilalți porci”, a declarat Pasemans pentru Reuters într-un interviu acordat de la ferma sa aflată la jumătatea distanței dintre capitala Bruxelles și granița cu Olanda.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Fermierul afirmă că ulterior a creat un playlist pentru animale care coincide cu diferitele părți ale zilei, punându-le animalelor muzică energetică când vrea ca ele să fie active și cântece de leagăn la sfârșitul zilei.

Melodiile dance vesele sunt cele mai mari hituri. Ei încep să dea din coadă când sunt cu adevărat dinamice și încep chiar să danseze și să se distreze. Muzica rock este prea tare, nu le place”, spune Pasemans.

Cum au ajuns cercetătorii să studieze cazul

Fermierul și-a prezentat constatările unei echipe de oameni de știință din Belgia și a reușit să obțină un grant de 75.000 de euro din partea Uniunii Europene și a guvernului regional din Flandra.

Sander Palmans, coordonatorul echipei de cercetători, afirmă că nu se cunosc multe lucruri despre reacția porcilor la muzică dar că relatările fermierului sunt în linie cu cunoștințele generale din prezent despre efectele sunetelor asupra animalelor.

Fără îndoială sunete specifice au un efect asupra animalelor. Așadar este o posibilitate reală ca muzica să aibă același efect”, spune cercetătorul, adăugând că muzica ar putea ameliora stresul resimțit de porci.

Cercetătorul afirmă de asemenea că rezultatele studiului ar putea avea un impact semnificativ asupra industriei de creștere a animalelor întrucât calitatea cărnii este afectată de stresul simțit de acestea.

Un sportiv de top trebuie să fie complet apt din punct de vedere fizic dar și mental. Același lucru este valabil și pentru porci. Poți vedea că au avut parte de prea mult stres după ce sunt măcelăriți… Este cu adevărat important pentru calitatea cărnii”, explică el.

Cercetătorii intenționează să își prezinte concluziile investigației până la sfârșitul acestui an.