STUDIU Copiii care suferă de miopie sunt mai predispuşi la depresie şi anxietate

Ziua Dorului. De unde provine termenul și ce expresii există în Limba română

Viciile de refracţie, indiferent de cauza lor (genetică, dobândită) afectează calitatea vieţii şi funcţionarea în societate. 19 milioane de copii cu vârste până în 14 ani din întreaga lume au probleme de vedere sau sunt nevăzători. Cu toate acestea, corectarea viciilor de refracţie la copiii mici nu reprezintă, general vorbind, un punct pe agenda autorităţilor.

Atunci când ai miopie (mică, medie sau gravă) ai dureri de cap, îţi lăcrimează ochii des, simţi presiune în tâmple, ai senzaţie de ameţeală şi simţi că nu te poţi descurca singur, lumea nu arată aşa cum ar trebui şi oricât strângi ochii, nu reuşeşti să o vezi clar. Totul în jur este ceţos, iar asta îţi afectează concentrarea, starea de spirit, dar şi încrederea în sine. Problemele de vedere, nerezolvate, funcţionează ca o barieră între tine şi restul lumii (activităţile şi oamenii din viaţa ta). 

Experții spun că guvernele ar trebui să ofere controale oftalmologice regulate şi perechi de ochelari gratuite copiilor

Impactul problemelor de vedere şi al efectelor asupra sănătăţii mintale este mai mare mai ales copiii mai mici, care nu ştiu ce e în neregulă cu vederea lor, spun oamenii de ştiinţă, în cel mai nou studiu de acest fel. Aici este important rolul adulţilor, fie că vorbim despre părinţi, bunici, cadre didactice.

În plus, copiii care suferă de strabism au aceleaşi simptome de depresie şi anxietate. Cercetătorii spun că după operaţia de corectare, micuţii nu au mai avut aceleaşi stări emoţionale negative.  Un studiu realizat de Orbis International arată că şi adulţii cu probleme de vedere sunt mai predispuşi la depresie şi anxietate.

În ultimii ani, în România spre exemplu, s-a diversificat „oferta” pentru miopi: lentile de contact (de zi, de noapte, lunare), operaţii cu laser, implant de cristalin etc. Însă nu oricine îşi poate permite o operaţie chirurgicală la privat, spre exemplu. 

Cercetătorii spun că este momentul ca guvernele să ia atitudine. Ar trebui sa dezvolte politici publice pentru sănătatea ochilor în rândul copiilor. Printre măsur se numără oferirea de controale oftalmologice regulate şi perechi de ochelari, toate gratuite. Mai mult, ar trebui să „liberalizeze” anumite intervenţii chirurgicale scumpe şi considerate „pur cosmetice”, precum cea pentru strabism. 

Exit mobile version