- Copiii născuți prin utilizarea fertilizării în vitro (FIV) par să aibă rezultate mai bune la școală decât cei născuți prin concepție naturală.
- Cu toate acestea, noul studiu realizat de cercetătorii de la University College London a mai descoperit că copiii născuți folosind FIV sunt mai predispuși la anxietate și depresie în anii adolescenței.
- Oamenii de știință au analizat înregistrările a peste 280.000 de copii născuți pe parcursul a cinci ani și apoi i-au urmărit pe măsură ce au crescut.
Copiii născuți prin utilizarea fertilizării în vitro (FIV) par să aibă rezultate mai bune la școală decât cei născuți prin concepție naturală.
Oamenii de știință au analizat înregistrările a peste 280.000 de copii născuți pe parcursul a cinci ani și apoi i-au urmărit pe măsură ce au crescut.
Ei au studiat apoi rezultatele educaționale și sănătatea mintală a celor născuți ca urmare a reproducerii asistate medical (RUAM)), care include proceduri precum tratamentul FIV, inseminarea artificială și inducerea ovulației.
Studiul este considerat a fi primul care examinează legăturile dintre metodele de concepție, sănătatea mintală și bunăstarea mai târziu în viață. Cercetările anterioare s-au orientat doar la primii ani ai dezvoltării unui copil.
Echipa a descoperit că adolescenții născuți prin RUAM au avut performanțe mai bune la școală, mai puține șanse să abandoneze școala și au un risc mai mic de a fi șomeri sau de a părăsi casa mai devreme în comparație cu adolescenții născuți natural.
Cu toate acestea, aceste diferențe aproape au dispărut atunci când echipa a luat în considerare mediul socio-economic, ceea ce arată modul în care mediul familial l-ar putea explica. În ciuda acestui fapt, cercetătorii au descoperit că cei născuți prin RUAM prezentau un risc crescut de a dezvolta o tulburare mintală, în special anxietate sau depresie.
Chiar și frații prezintă aceleași diferențe
Cercetătorii au folosit înregistrările administrative ale 280.682 de copii finlandezi născuți între 1995 și 2000 pentru a ajunge la concluzii. Ei au comparat o serie de rezultate educaționale și de sănătate mintală în rândul adolescenților între 16 și 18 ani care au fost născuți în mod natural (266.925) și prin RUAM (13.757).
Aproximativ 10% dintre adolescenții născuți RUAM și 9% dintre adolescenții născuți în mod natural au primit un diagnostic de sănătate mintală între aceste vârste. Deși mici, constatările bazate pe mai mulți indicatori ai sănătății mintale au fost consistente, potrivit studiului publicat în Jurnalul European al Populației.
De asemenea, studiul a constatat un risc crescut atunci când a comparat adolescenții născuți prin RUAM cu frații lor născuți în mod natural. Echipa observă că acest lucru a permis cercetătorilor să controleze caracteristicile familiei care altfel nu sunt observate.
„Ceea ce vedem aici este în mare parte liniştitor, copiii născuți prin reproducere asistată medical se descurcă mai bine în general și, de fapt, nu sunt mai dezavantajați în ceea ce privește rezultatele sănătății mintale”, spune coautorul studiului, dr. Alice Goisis de la Centrul de Studii Longitudinale al UCL, într-un comunicat universitar.
„Cu toate acestea, faptul că observăm un risc crescut de tulburări de sănătate mintală odată ce luăm în considerare caracteristicile familiei ar putea fi un motiv de îngrijorare și merită o atenție suplimentară în cercetările viitoare.”
„Ne-am concentrat în mod explicit pe demografia socială a familiilor care au conceput copii prin reproducere asistată medical, iar descoperirile noastre subliniază importanța integrării acestei perspective în studiile despre reproducerea asistată medical și consecințele acesteia.”
Copiii FIV primesc mai multe oportunități?
Autorii studiului spun că copiii RUAM au mai multe șanse să provină din familii cu venituri mai mari, care le pot oferi copiilor mai multe resurse care să le avantajeze educația. Cu toate acestea, ei cred, de asemenea, că stresul de a concepe prin FIV poate determina părinții să dezvolte probleme de sănătate mintală și acest lucru poate afecta și sănătatea viitoare a copilului lor.
„Deși nu avem date care să explice de ce copiii născuți prin reproducere asistată medical prezintă un risc ușor mai mare de tulburări de sănătate mintală, credem că acest lucru se poate datora unor mecanisme diferite”, spune autorul principal, Dr. Hanna Remes de la Universitatea. din Helsinki.
„Copiii născuți prin RUAM tind să fie primii născuți într-o familie. De asemenea, este posibil ca, din cauza procesului prin care au trecut părinții copiilor născuți prin FIV, de exemplu, să fi fost expuși unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, la rândul lor, copiii lor vor fi expuși la riscul de a avea probleme de sănătate mintală.”
Deoarece cel mai mare copil născut prin FIV are acum 43 de ani, cercetătorii spun că acest domeniu de studiu este încă relativ nou. Având în vedere creșterea numărului de părinți care folosesc RUAM din diverse motive, echipa adaugă că este vital să înțelegem care vor fi consecințele pe termen lung pentru acești copii.