• Oamenii de știință au găsit cea mai veche dovadă a unui al șaselea deget folosit de urșii panda pentru a prinde tulpinile de bambus un progres care sugerează dieta vegetariană a urșilor.
  • Fosilele au fost descoperite în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei. Printre acestea se numără un os deosebit de mare al încheieturii, numit sesamoid radial.
  • Cu milioane de ani în urmă, panda a schimbat dieta omnivoră și bogată în proteine ​​a strămoșilor lor cu bambusul sărac în nutrienți, din sudul Chinei.

Descoperirea fosilelor unui strămoş al ursului panda în China le-a permis oamenilor de ştiinţă să descifreze misterul ce plana asupra ,,celui de-al şaselea deget” al mamiferului asiatic, care îi permite acestuia să aibă o priză fermă asupra tulpinilor de bambus, ce constituie baza regimului său alimentar.

Potrivit The Independent , fosilele au fost descoperite în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei. Printre acestea se numără un os deosebit de mare al încheieturii, numit sesamoid radial.

Aceasta este cea mai veche dovadă a existenței unui „al șaselea deget” la panda uriaș, care îi permite să apuce și să rupă tulpini groase de bambus, au subliniat cercetătorii în cea mai recentă ediție a revistei Scientific Reports.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Această fosilă aparține unui strămoș panda dispărut acum, Ailurarctos, care a trăit în China între șase și opt milioane de ani în urmă.

Panda uriaș este… un caz rar de carnivor mare… devenit erbivor”, a declarat Wang Xiaoming, de la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles.

Indiciu evoluționist

Degetul mare fals al Ailurarctos arată, (…) pentru prima dată, cronologia probabilă și etapele evolutive ale hrănirii cu bambus la panda”, a adăugat el.

În timp ce existența „degetului fals” era deja cunoscută cercetătorilor de aproximativ un secol, dovezile fosile ale acestui os aduc în atenție mai multe întrebări care au rămas de mult timp fără răspuns, inclusiv cum și când acest deget în plus, care nu există în niciun alt tip de urși, a evoluat.

Cu milioane de ani în urmă, panda a schimbat dieta omnivoră și bogată în proteine ​​a strămoșilor lor cu bambusul sărac în nutrienți, din sudul Chinei.

Ei mănâncă până la 15 ore pe zi, iar un panda adult poate consuma 45 kg de bambus zilnic. Deși dieta lor este în primul rând vegetariană, panda giganți este de asemenea cunoscută că vânează ocazional animale mici.