• Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut și Universitatea Exeter au găsit o legătură între probabilitatea morții și scăderea treptată a tensiunii arteriale în ultimii ani. 
  • Descoperirile lor arată că tensiunea arterială începe să scadă lent cu aproximativ 14 ani înainte de moartea unei persoane (la bătrânețe). 
  • Rezultatele studiului sunt publicate în JAMA Internal Medicine.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Connecticut și Universitatea Exeter a fost făcut pe 46.634 de britanici care au murit cu vârsta între 60 și 70 ani. Oamenii de știință au analizat protocoalele medicale făcute cu decenii înainte de moartea lor.

În timpul studiului au fost incluși oameni sănătoși și pacienți care sufereau de boli cardiovasculare sau demență senilă. Examinarea dosarelor medicale timp de 20 de ani arată că scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice începe cu aproximativ 14 -18 ani înainte de moartea pacientului.

Prima concluzie făcută de cercetători a fost că la pacienții cu aceste boli, scăderea tensiunii arteriale de-a lungul anilor a fost cea mai pronunțată. Examinarea datelor la intervale lungi arată prezența aceluiași simptom la persoanele sănătoase.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Moartea unui om este legată de hipertensiune

Tensiunea arterială crește treptat din copilărie până la „vârsta mijlocie”, rămânând de obicei în limite normale. La vârstnici, tensiunea arterială normală nu mai este garantată: hipertensiunea este obișnuită la bătrânețe. O serie de studii anterioare au demonstrat scăderea statistică a tensiunii arteriale la pacienții vârstnici la începerea tratamentului antihipertensiv.

Studiul arată un simptom similar la cei care nu iau medicamente și nu suferă de hipertensiune arterială. Prin urmare, principala problemă rămâne de a găsi cauza acestei relații și capacitatea de a preveni decesul pacienților care au prezentat o scădere a presiunii la vârstnici.

Lucrările noastre subliniază necesitatea unei cercetări mai aprofundate care să monitorizeze starea pacienților vârstnici. Trebuie să întrebăm medicii și oamenii de știință: ce cauzează exact reducerea presiunii la pacienții vârstnici”, a spus George Kuchel, șeful departamentului de la Universitatea din Connecticut.