• Un studiu efectuat în perioada COVID-19 a arătat că deficiența de iod poate cauza probleme de fertilitate.
  • Constatările au arătat că nivelurile de fertilitate ale femeilor cu cantități scăzute de iod în urină au fost cu 46% mai mici decât cele ale femeilor cu niveluri normale.
  • Cercetările au arătat că, în timpul sarcinii, din primul trimestru până la naștere, nivelurile normale de iod sunt cruciale pentru furnizarea de hormoni tiroidieni.

Infertilitatea afectează multe femei și mulți bărbați, iar mulți cercetători încearcă să înțeleagă de ce fertilitatea globală este în declin, iar tot mai multe femei au nevoie de tratamente de fertilitate.
Un studiu publicat în Human Reproduction a examinat infertilitatea inexplicabilă, care a fost definită ca fiind un an de încercări de a rămâne însărcinată fără succes, prin administrarea unui supliment de iod doar femeilor care nu au reușit să conceapă după un an de încercări.

Constatările au arătat că nivelurile de fertilitate ale femeilor cu cantități scăzute de iod în urină au fost cu 46% mai mici decât cele ale femeilor cu niveluri normale. De asemenea, femeilor cu o cantitate scăzută de iod în organism le-a luat mai mult timp pentru a rămâne însărcinate.

Atunci când cercetătorii au examinat un grup de femei care au primit un supliment de iod și un grup de femei care nu au primit acest supliment, s-a constatat că 87,5% dintre femeile care au primit un supliment de iod au reușit să conceapă după 12 luni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În comparație, doar 72% dintre femeile care nu au primit un supliment au conceput după 12 luni. Aceste date indică faptul că deficiența de iod poate contribui la succesul în materie de fertilitate.

Ce este iodul?

Iodul este o componentă care se găsește în apă, dar în Israel, cea mai mare parte a apei de la robinet provine din uzinele de desalinizare; acest proces determină o scădere semnificativă a conținutului de iod din apa de la robinet.

De asemenea, din cauza restricțiilor kosher, există o lipsă de iod în alimentele lor și se pare că peste 80% dintre israelieni au o deficiență de iod. Din această cauză, de-a lungul anilor am observat că tot mai multe femei întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate, mai exact în țările occidentale.

Profesorul Ido Shult, director al Unității de Medicină Maternă și Fetală de la Centrul Medical Rambam din Haifa, remarcă faptul că Israelul se află pe malul Mediteranei și totuși, din cauza lipsei de sare de masă iodată, a restricțiilor kosher și a apei potabile desalinizate, sondajele efectuate în rândul femeilor de vârstă fertilă și al copiilor din Israel arată că nivelul lor de iod este scăzut. El a adăugat că o lipsă semnificativă de iod poate provoca leziuni cerebrale grave, numite cretinism, iar dacă nivelurile de iod ale femeilor sunt moderate, pot exista efecte negative asupra dezvoltării creierului fetal în multe domenii.

Cercetările au arătat că, în timpul sarcinii, din primul trimestru până la naștere, nivelurile normale de iod sunt cruciale pentru furnizarea de hormoni tiroidieni, care sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a creierului fetal. Iodul este de mare importanță pentru întreaga populație, deoarece ajută oamenii să își mențină greutatea corporală normală, oferă organismului energia de care are nevoie și are un efect asupra stării de spirit.

Deficitul de iod poate afecta eficiența sistemului imunitar și, în unele cazuri, permite dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

Așadar, chiar și pentru bărbații și femeile fără probleme de fertilitate, este important să verificați nivelul de iod și să consultați un medic cu privire la administrarea unui supliment de iod.