• Pentru a nu mai fi bombardați de notificări, unii oameni își pun telefoanele pe silențios.
  • Noi studii arată, însă, că acest lucru poate provoca și mai multă anxietate.

Oamenii sunt lipiți de telefoanele lor și primesc constant notificări. Astfel, unii își pun telefoanele pe silențios. Ajută cu adevărat la calmarea și la diminuarea anxietății? Noile cercetări spun că nu.

V-ați pus vreodată telefonul pe silențios crezând că vă va ajuta să evitați distragerile și stresul? Acum, noi cercetări au descoperit că pentru mulți poate crește de fapt anxietatea. Smartphone-urile sunt o parte constantă a vieții noastre și majoritatea dintre noi sunt deranjați în mod constant de notificări. Drept urmare, unii oameni își pun telefoanele pe modul silențios pentru a scăpa de aceste distrageri.

„Dar oare punerea pe silențios a notificărilor îi va ajuta pe utilizatori să se simtă mai puțin distrași sau mai implicați în ceea ce vor pierde?„”, au scris cercetătorii în articolul lor publicat în jurnalul cu referenți de specialitate Computers in Human Behavior.

Recomandări

SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON
DĂRUIEȘTE O PARTE DIN TINE!
CRĂCIUNUL E DESPRE BUNĂTATE

Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie?

Pentru studiu, cercetătorii au colectat date de la 138 de utilizatori de iPhone. Aproximativ 42% dintre aceștia aveau telefoanele pe vibrații, 8% aveau telefoanele pe silențios, iar restul țineau notificările deschise și active.

Participanții au completat, de asemenea, un sondaj pentru a vedea dacă au avut FOMO (fear of missing out) și au primit, de asemenea, un instrument pentru a monitoriza timpul petrecut la telefon.

Cercetătorii au remarcat că este ușor de identificat cazurile de FOMO: sunt persoane care se angajează să facă o mulțime de lucruri simultan și nu reușesc să le facă pe toate. De asemenea, îi caracterizează pe cei care evită pe cât posibil angajamentele sau deciziile pentru că, atâta timp cât nu aleg, ar putea apărea ceva mai interesant.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că cei ale căror telefoane erau pe modul silențios aveau tendința de a ridica telefonul pentru a verifica dacă au mesaje mai des decât cei ale căror telefoane aveau notificări sau erau pe vibrații. Aceștia au fost, de asemenea, grupul cu cel mai mare timp înregistrat petrecut pe rețelele de socializare în comparație cu cei ale căror telefoane nu erau pe modul silențios.

Acest lucru a fost valabil mai ales pentru cei cu FOMO, au spus cercetătorii, adăugând că simplul act de a reduce notificările la tăcere părea să fie ma „stresant din punct de vedere psihologic” pentru acești participanți.

Ce înseamnă aceste rezultate?

Rezultatele aruncă o nouă lumină asupra impactului simplului fapt de a ne pune telefoanele pe modul silențios, în special în rândul celor care se tem de a pierde ceva.

„Constatările noastre oferă noi perspective în înțelegerea relației dintre notificări și utilizarea telefonului mobil, mai exact modul în care indicii de sunet și vibrație ai notificărilor atenuează nesiguranța utilizatorilor și le îndeplinesc nevoile de monitorizare informațională, socială și de mediu”, au scris cercetătorii.

Așadar, în loc să reducă complet la tăcere toate notificările, cercetătorii recomandă ca cei cu înclinații mari de FOMO să își personalizeze notificările și, de exemplu, să marcheze notificările de la prietenii apropiați și de la familie pentru a le apărea, astfel încât să nu simtă că pierd informații sociale importante pentru ei.