• Nivelurile serice de folat odată cu îmbătrânirea au tendința de a scădea, studiile arătând că unul din cinci adulți în vârstă este deficitar.
  • Deficitul de folat ar putea dăuna funcției cognitive și semnalizării nervoase din creier, ceea ce ar putea duce la demență la o vârstă mai înaintată.
  • Rezultatele au arătat că persoanele cu deficit de folat prezentau un risc mai mare de demență și aveau mai multe șanse de a muri din orice cauză.

Persoanele în vârstă cu niveluri sanguine scăzute de folat (vitamina B9) au cu 68% mai multe șanse de a dezvolta demență și au o rată mai mare de deces, scrie Psyblog.

Nivelurile serice de folat odată cu îmbătrânirea au tendința de a scădea, studiile arătând că unul din cinci adulți în vârstă este deficitar. Prin urmare, concentrațiile de vitamina B9 ar trebui măsurate în mod regulat pentru a preveni deficiența sau pentru a corecta problema.

Deficitul de folat ar putea dăuna funcției cognitive și semnalizării nervoase din creier, ceea ce ar putea duce la demență la o vârstă mai înaintată. Cu toate acestea, doar câteva studii au analizat ideea că un nivel scăzut de folat este un factor de risc pentru demență.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Afecțiunea are nevoie de timp pentru a progresa și, prin urmare, a fost dificil de demonstrat până în prezent dacă deficitul de folat este o consecință a demenței sau invers. Din acest motiv, o echipă de cercetători a examinat asocierea dintre deficiența de folat și riscul crescut de demență, precum și probabilitatea de a muri din orice cauză.

Cum a decurs studiul

Aceștia au analizat 27.188 de dosare medicale ale unor adulți cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani fără antecedente de demență și i-au urmărit timp de 10 ani. Aproape 13 la sută dintre participanți aveau un nivel scăzut de folat, un nivel seric sub 4,4 ng/ml.

Rezultatele au arătat că persoanele cu deficit de folat prezentau un risc mai mare de demență și aveau mai multe șanse de a muri din orice cauză.

După ce au fost eliminați factori precum administrarea de suplimente de acid folic, deficiența de vitamina B12, diabetul, declinul cognitiv, depresia și fumatul, deficiența de folat a crescut riscul de demență cu 68% și a triplat șansele de a muri din orice cauză.

Autorii explică faptul că deficiența de vitamina B9 poate ridica nivelul unui aminoacid numit homocisteină. Nivelurile ridicate de homocisteină pot deteriora vasele de sânge și astfel reduce fluxul sanguin către creier, ceea ce duce la demență vasculară.

Procesul provoacă deteriorarea oxidativă a ADN-ului și face ca celulele creierului să îmbătrânească rapid și să moară.

La ce concluzii au ajuns cercetătorii

Concentrațiile serice de acid folic ar putea funcționa ca biomarker utilizat pentru a modifica riscurile de demență și mortalitate la vârste înaintate. Implicațiile pentru politica de sănătate publică par a fi monitorizarea fiabilă a concentrațiilor serice de folat la adulții în vârstă și tratarea deficienței pentru măsuri preventive și/sau ca parte a strategiilor terapeutice implementate, în timp ce se revizuiesc periodic rezultatele clinice ale pacienților”, au concluzionat autorii.

Totodată, un studiu sugerează că atât nivelurile scăzute, cât și cele ridicate de folat sunt legate de autism, o tulburare de neurodezvoltare, ale cărei semne includ comportamente repetitive sau neobișnuite, deficiențe sociale și comunicare anormală.

Studiul a fost publicat în revista Evidence Based Mental Health (Rotstein et al., 2022).