STUDIU. Delfinii „zâmbesc” în timpul jocului. Ce au descoperit cercetătorii

Delfinii „zâmbesc” în timpul jocului, au descoperit oamenii de știință, scrie Indy 100.

Se știe că animalele sunt foarte jucăușe și au fost adesea observate făcând acrobații subacvatice, jucându-se cu obiecte și urmărindu-se unele pe altele.

Dar cercetătorii au descoperit că delfinii cu bot (Tursiops truncates) au o expresie „gura deschisă” pe care o folosesc pentru a comunica între ei în timpul jocului, la fel ca un zâmbet la oameni.

Și când aceste creaturi au radiat către colegii lor de joacă, au primit un răspuns similar în 33% din timp.

Biologul evoluționist, Dr. Elisabetta Palagi, de la Universitatea din Pisa, a declarat: „Am descoperit prezența unui aspect facial distinct, gura deschisă, la delfinii cu bot și am arătat că delfinii sunt, de asemenea, capabili să oglindească expresia facială a altora.

Gura deschisă relaxată, văzută la carnivorele sociale, fețele de joacă ale maimuțelor și chiar râsul uman, este un semn universal de joacă, ajutând animalele – și noi – să semnalăm distracția și să evităm conflictele.

Dr Elisabetta Palagi spune: „Semnalele cu gura deschisă și mimica rapidă apar în mod repetat în arborele genealogic al mamiferelor, ceea ce sugerează că comunicarea vizuală a jucat un rol crucial în modelarea interacțiunilor sociale complexe, nu numai la delfini, ci și la multe specii de-a lungul timpului”.

Delfinii cu nas de sticlă pot fi găsiți în Marea Britanie, iar cele mai bune locuri pentru a-i vedea sunt Moray Firth din Scoția, Cardigan Bay din mijlocul Țării Galilor și coastele Cornwall, Northumberland și North Wales.
Sunt animale foarte sociale și pot fi văzute adesea în grupuri mici de până la 15 delfini.

În afară de oameni, alte specii, cum ar fi cimpanzeii, au fost observate folosind expresii faciale pentru a comunica jocul, dar biologii s-au întrebat dacă animalele marine fac același lucru.

Pentru a înțelege mai multe, cercetătorii au înregistrat 22 de delfini captivi, în timp ce se jucau în perechi și în timp ce se jucau cu antrenorii lor umani.

Analizând 80 de ore de videoclipuri care au implicat 837 de sesiuni de joacă, cercetătorii au descoperit că delfinii foloseau expresia cu gura deschisă atunci când se jucau unii cu alții, dar nu atunci când se jucau cu oamenii sau se jucau singuri.

Dintr-un total de 1.288 de evenimente cu gura deschisă în timpul sesiunilor de joacă socială, 92% dintre aceste evenimente au avut loc în timpul sesiunilor de joc cu delfini, au spus oamenii de știință.

Creaturile au fost, de asemenea, mai probabil (89%) să folosească expresia cu gura deschisă atunci când fețele lor puteau fi văzute de colegii lor de joacă, a adăugat echipa.

Palagi a spus: „Gura deschisă relaxată, văzută la carnivorele sociale, fețele de joacă ale maimuțelor și chiar râsul uman, este un semn universal de joacă, ajutând animalele – și pe noi – să semnalăm distracția și să evităm conflictele”.

Ea a adăugat: „Unii ar putea argumenta că delfinii imită pur și simplu expresiile cu gura deschisă a celuilalt din întâmplare, având în vedere că sunt adesea implicați în aceeași activitate sau context, dar acest lucru nu explică de ce probabilitatea de a mima gura deschisă a altui delfin într-unul dintre ele. secunda este de 13 ori mai mare atunci când receptorul vede de fapt expresia originală.
„Această rată de mimetizare la delfini este în concordanță cu ceea ce s-a observat la anumite carnivore, cum ar fi suricații și urșii solari.”

Cercetarea este publicată în jurnalul iScience.

Exit mobile version