- Dr. Robert N. Butler, psihiatru, gerontolog și director fondator al Institutului Național pentru Îmbătrânire, a fost cel care a inventat termenul ”ageism”.
- Dr. Levy a demonstrat faptul că ageismul nu doar rănește sentimentele persoanelor, ci și afectează sănătatea, bunăstarea fizică și pe cea cognitivă a lor.
- Ageismul este asociat și cu: insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Un studiu cu privire la efectele pe care discriminarea le are asupra sănătății a fost realizat. După mai bine de 30 de ani de cercetări, psihologul Becca Levy, de la Yale, a reușit să demonstreze faptul că discriminarea bazată pe criteriile de vârstă poate scurta considerabil viața unei persoane.
Advertisment
În urmă cu 50 de ani, Dr. Robert N. Butler, psihiatru, gerontolog și director fondator al Institutului Național pentru Îmbătrânire, a fost cel care a inventat termenul ”ageism”. Acest cuvânt se referă la stereotipurile și la discriminările la care oamenii în vârstă sunt expuși, conform The New York Times.
„Breaking the Age Code” și peste 140 de articole publicate în trei decenii sunt cercetările psihologului și epidemiologului Dr. Levy. Prin intermediul acestora, Dr. Levy a demonstrat faptul că ageismul nu doar rănește sentimentele persoanelor, ci și afectează sănătatea, bunăstarea fizică și pe cea cognitivă a lor.
Recomandări
Rezultatele pe care discriminarea le-a avut a fost atent monitorizată de-a lungul timpului
„La fel cum am aflat în ultimele decenii, că structurile sunt părtinitoare față de femei și față de persoanele de culoare, ceea ce duce la rezultate mai proaste în materie de sănătate, ea a arătat că sentimentele negative față de bătrânețe duc la rezultate proaste la persoanele în vârstă”, a spus Dr. Louise Aronson, geriatru la Universitatea din California, San Francisco.
Dr. Levy și echipa sa fac măsuri cu privire la atitudinile despre îmbătrânire. Aceștia se folosesc de chestionare sau de diferite exerciții și testează prejudecățile subliminale. Pentru ca rezultatele experimentelor să ofere informații concrete, dosarele de sănătate a mii de persoane au fost atent monitorizare.
În urma rezultatelor obținute, s-a descoperit că ageismul este asociat și cu: insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. „Am reușit să urmărim oamenii timp de 40 de ani. Ei au avut un risc de două ori mai mare dacă, la vârste tinere, au asimilat stereotipuri negative despre îmbătrânire”, a declarat Dr. Levy.
Partenerii noștri