• Consumul de cacao are numeroase beneficii atât pentru corp, cât și pentru minte.
  • Cel mai sănătos tip de ciocolată este probabil să fie ciocolata neagră, compusă din procente ridicate de cacao.
  • Cercetătorii sugerează că ciocolata neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care prezintă stres de izolare cronică.

Consumul de ciocolată este de obicei descurajată de nutriționiști, deoarece poate fi bogată în calorii, grăsimi și zahăr. Cu toate acestea, s-a descoperit că cacao, ingredientul principal al ciocolatei, derivat din semințele plantei de cacao, are numeroase beneficii atât pentru corp, cât și pentru minte.

Cacao pură este foarte hrănitoare și este o sursă puternică de antioxidanți, substanțe care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și foarte reactive produse de organism atunci ca răspuns la stresul din mediul înconjurător. Ele sunt asociate cu îmbătrânirea și bolile. În plus, s-a constatat că cacaua ajută la reglarea tensiunii arteriale și previne declinul cognitiv.

În ciuda acestor proprietăți potențial benefice, batoanele de ciocolată rareori conțin doar cacao, ci și zahăr, uleiuri, unt și alte ingrediente nesănătoase pentru organism. Astfel, cel mai sănătos tip de ciocolată este probabil să fie ciocolata neagră, compusă din procente ridicate de cacao.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Consumul de ciocolată neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care suferă de stres

Trei cercetători de la Universitatea de Științe Medicale Isfahan din Iran, au realizat recent un studiu pe șobolani care a investigat impactul diferitelor modele de alimentație cu ciocolată neagră asupra sinapselor dintr-o anumită regiune a creierului. Rezultatele lor, publicate în Nutritional Neuroscience, sugerează că consumul de ciocolată neagră ar putea avea efecte benefice asupra creierului persoanelor care prezintă stres de izolare cronică.

„Deși stresul provoacă disfuncții cerebrale, consumul de ciocolată neagră are efecte pozitive asupra funcțiilor cerebrale”, au scris cercetătorii în lucrarea lor. În esență, Kalantarzedeh și colegii săi au vrut să determine dacă consumul de ciocolată neagră în grade diferite a afectat potența și plasticitatea (adică adaptabilitatea în timp) sinapselor (adică spațiile minuscule prin care diferiți neuroni comunică între ei) din zona CA1 a hipocampului.

În general, experimentele efectuate de această echipă de cercetători sugerează că consumul sistematic de ciocolată neagră ar putea inversa efectele negative ale stresului de izolare cronică asupra potenței sinaptice și plasticității zonei CA1 a hipocampului. Acest lucru ar avea, la rândul său, efecte benefice atât asupra memoriei, cât și asupra învățării.

Cu toate acestea, întrucât studiul lor a fost efectuat pe șobolani, pentru a fi aplicabile la oameni, concluziile lor ar trebui validate pe un eșantion uman de participanți. În cazul în care rezultatele lor ar fi confirmate în studiile viitoare care implică oameni, munca lor ar oferi dovezi ale efectelor pozitive ale cacauei asupra creierului și asupra capacităților cognitive.