STUDIU: Efectele crizei climatice. Viitoarele sezoane de alergii vor începe mult mai devreme

sezonul alergiilor sursă foto - Twitter
  • Studiul arată că sezonul alergiilor ar putea începe cu până la 40 de zile mai devreme.
  • Cauza principală a acestei schimbări este încălzirea globală.
  • Cercetătorii avertizează că un început mai lung şi mai devreme al sezonului de polen ar putea declanşa o urgenţă de sănătate publică.

Viitoarele sezoane de alergii vor începe cu mai mult de o lună mai devreme şi vor fi mult mai intense din cauza crizei climatice, arată un nou studiu.

Studiul, publicat marţi în revista Nature Communications, a constatat că, până la sfârşitul secolului, sezonul polenului ar putea începe cu până la 40 de zile mai devreme decât în ultimele decenii, din cauza încălzirii globale. De asemenea, cercetătorii au constatat că numărul anual de polen ar putea creşte cu până la 250%.

Polenul este ceva care se află în atenţia oamenilor, deoarece le influenţează viaţa de zi cu zi dacă eşti alergic”, a declarat pentru CNN Allison Steiner, autorul studiului şi profesor la Universitatea din Michigan.

„O componentă uriaşă a populaţiei este afectată de aceste alergii, iar oamenii sunt foarte interesaţi să înţeleagă cum s-ar putea schimba [alergiile lor] pentru a-şi putea gestiona mai bine simptomele„.

În timp ce în trecut au existat studii care au subliniat modul în care sezonul de alergii se prelungeşte şi concentraţiile de polen sunt din ce în ce mai mari, Steiner a declarat că cercetarea lor este unică, deoarece descompune tipurile individuale de polen şi sursele de arbori în funcţie de regiune, analizând în mod specific o varietate de surse de plante, inclusiv stejarul, cedrul sau ambrozia. 

În viitor, însă, studiul a constatat că diferitele varietăţi de polen de copac care altădată variau în funcţie de timp se vor suprapune în cele din urmă, ceea ce va duce la concentraţii generale mai mari care ameninţă sănătatea publică. 

„Unii oameni sunt alergici la anumite tipuri de polen, iar unii au mai multe proteine alergenice care pot determina mai multe alergii. Dacă suferiţi de alergii, puteţi sau nu să ştiţi la ce sunteţi alergic, în funcţie de tipul de teste pe care le-aţi făcut„, a spus Steiner.

„Concentraţiile [proiectate] mai mari de polen se adaugă la ceea ce aţi putea fi alergic în mod individual„. Polenul transportat de vânt, care joacă un rol important în fertilizarea plantelor, este strâns legat de schimbările de temperatură şi de precipitaţii. Astfel, pe măsură ce sezonul de primăvară se încălzeşte mai devreme din cauza schimbărilor climatice, plantele ar putea poleniza mult mai devreme şi pentru o perioadă mai lungă de timp decât în prezent. 

Schimbările climatice au, de asemenea, un impact asupra numărului de ore de răceală din timpul iernii şi a numărului de zile fără îngheţ din primăvară, care afectează apoi momentul şi durata sezonului de polen. Un început mai lung şi mai devreme al sezonului de polen ar putea declanşa o urgenţă de sănătate publică, spun cercetătorii.

Peste 24 de milioane de persoane din SUA suferă de alergii respiratorii induse de polen sau de febra fânului, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor. Deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina implicaţiile socio-economice mai mari, Steiner a spus că acest lucru ar putea duce la o pierdere economică mare din cauza absenţelor de la serviciu, a zilelor de şcoală, a cheltuielilor medicale şi a deceselor timpurii.