- Cercetătorii au observat că petrecerea mai mult timp în fața calculatorului și a jocurilor video este în strânsă legătură cu o creștere a capacității intelectuale la copii.
- Cercetarea se dovedește a fi utilă în ceea ce privește dezbaterea mai extinsă privind numărul de ore pe care un copil ar trebui să le petreacă în medie în fața ecranului.
- Creșterea în puncte a IQ-ului s-a bazat pe performanța copiilor la memorare, gândire flexibilă, autocontrol și disciplină.
Cercetătorii au observat că petrecerea mai mult timp în fața calculatorului și a jocurilor video este în strânsă legătură cu o creștere a capacității intelectuale la copii.
Advertisment
Această observație contrazice afirmația larg răspândită potrivit căreia jocurile sunt dăunătoare pentru mințile tinere.
Deși diferența în ceea ce privește îmbunătățirea abilităților cognitive a fost mică și nu este suficientă pentru a demonstra o relație de cauzalitate, este, totuși, un punct de plecare în cadrul unui studiu mai aprofundat. Chiar și așa, studiul a fost atent la variabile precum diferențele genetice și mediul socio-economic al copilului.
Recomandări
Cercetarea se dovedește a fi utilă în ceea ce privește dezbaterea mai extinsă privind numărul de ore pe care un copil ar trebui să le petreacă în medie în fața ecranului.
„Mediile digitale definesc copilăria modernă, dar efectele sale cognitive sunt neclare și foarte dezbătute”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
Cercetătorii au analizat datele privind timpul petrecut în fața ecranului pentru 9.855 de copii din SUA, cu vârste de nouă, respectiv zece ani.
În medie, tinerii au declarat că petreceau 2,5 ore pe zi uitându-se la televizor sau la videoclipuri online, o oră jucând jocuri video și o jumătate de oră socializând pe internet.
Cercetătorii au accesat apoi datele a peste 5.000 dintre acești copii, doi ani mai târziu. În această perioadă, cei implicați în studiu, care au raportat că au petrecut mai mult timp în fața calculatorului și al jocurilor video, au înregistrat o creștere de 2,5 puncte al IQ-ului, peste creșterea medie.
Creșterea în puncte a IQ-ului s-a bazat pe performanța copiilor la memorare, gândire flexibilă, autocontrol și disciplină
Creșterea în puncte a IQ-ului s-a bazat pe performanța copiilor la sarcini care au inclus înțelegerea lecturii, sarcini axate pe memorie, gândire flexibilă și autocontrol.
Este important de reținut că, deși studiul a analizat doar copiii din SUA și nu a diferențiat între tipurile de jocuri video (jocuri pentru telefoane mobile versus jocuri pentru console), este totuși o perspectivă valoroasă asupra jocurilor și a IQ-ului și susține ideea că inteligența nu este o constantă fixă cu care ne naștem.
„Rezultatele noastre susțin afirmația conform căreia timpul petrecut în fața ecranelor nu afectează, în general, capacitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot contribui, de fapt, la creșterea inteligenței”, spune specialistul în neuroștiințe Torkel Klingberg, de la Institutul Karolinska din Suedia.
„Nu am examinat efectele comportamentului în fața ecranului asupra activității fizice, somnului, bunăstării sau performanțelor școlare, așa că nu putem spune nimic despre asta”, spune Klingberg.
Cercetarea a fost publicată în „Scientific Reports”.
Partenerii noștri