• Câinii produc mai multe lacrimi atunci când sunt cuprinși de emoții, iar uneori o fac atunci când își văd stăpânul.
  • 18 câini s-au reunit cu stăpânii lor sau cu alte persoane, măsurându-le volumul lacrimilor înainte și după.
  • Este posibil ca și alte specii să aibă un comportament similar, dar nu a fost descoperit încă.

Toți cei care au avut un câine știu că aceștia pot deveni foarte entuziasmați și fericiți. Uneori, chiar și simplul fapt că cineva se întoarce acasă este suficient pentru a-i face să intre în emoții. Dar sunt multe lucruri pe care încă nu le știm despre modul în care câinii își manifestă emoțiile și, uneori, chiar și experții au fost surprinși. Printre aceștia se numără Takefumi Kikusui de la Universitatea Azabu din Japonia. Kikusui, un cercetător veterinar cu experiență, a observat ceva surprinzător la unul dintre câinii săi.

Am doi pudeli standard și am avut o femelă gestantă acum 6 ani. Când își alăpta cățeii, fața ei a devenit atât de drăguță (este drăguță ca întotdeauna, dar a devenit și mai drăguță). Ne-am dat seama că avea ochii înlăcrimați, povestește Kikusui.

Kikusui a început să bănuiască faptul că, poate, câinele plângea de fericire. Așa că a decis să testeze acest lucru printr-un experiment de reuniune. 18 câini s-au reunit cu stăpânii lor sau cu alte persoane, măsurându-le volumul lacrimilor înainte și după. Așa cum era de așteptat, volumul lacrimilor a crescut într-adevăr atunci când s-au reîntâlnit cu omul familiar și nu cu o persoană pe care nu o cunoșteau. Cercetătorii au fost încântați când au văzut rezultatele.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Am fost surprins. Nu auzisem niciodată de animale care să verse lacrimi în situații de bucurie, cum ar fi reîntâlnirea cu stăpânii lor, și am fost cu toții încântați că aceasta ar fi o premieră mondială!

Dar până la momentul în care experimentul a fost realizat, Kikusui avea și o idee despre motivul pentru care se întâmpla acest lucru: oxitocina. oxitocina, explică el, este hormonul matern sau al dragostei. Echipa de cercetători a observat, de asemenea, că oxitocina este eliberată atât la câini, cât și la stăpâni atunci când interacționează, și ar fi secretată și atunci când o mamă ar avea grijă de puii ei. Așa că au implementat o altă întorsătură a experimentului, adăugând oxitocină în ochii câinilor – când acest lucru s-a întâmplat, volumul lacrimilor lor a crescut, de asemenea, susținând ideea că oxitocina joacă într-adevăr un rol în plânsul de bucurie. practic, câinii pot plânge lacrimi de fericire.

Acesta este primul raport, din câte știm noi, animalele, fără a include oamenii, prezintă lacrimi emoționale. Credem că este vorba de secreția lacrimală legată de emoția pozitivă (fericită). Nu am testat încă în situații triste la câini. Dar, la șoareci, memoria legată de frică poate stimula secreția lacrimală, spune Kikusui pentru ZME Science.

În ultimul experiment, participanții umani au fost rugați să evalueze cât de drăguți li se par câinii cu sau fără lacrimi artificiale, iar aceștia au atribuit mai multe scoruri pozitive fotografiilor cu lacrimi – ceea ce sugerează că lacrimile provocate de emoții pot facilita legătura emoțională om-câine. Ar putea fi chiar un exemplu de evoluție convergentă, deși rolul lacrimilor nu este pe deplin înțeles, nici la oameni, nici la câini.

Nu este încă clar dacă diferite rase reacționează într-un mod similar, dar cercetătorul spune că legătura dintre câini și oameni este cea care a făcut posibil acest experiment. Este posibil ca și alte specii să aibă un comportament similar, dar nu l-am descoperit încă.