• O nouă cercetare, condusă de astronomul Marit Mol Lous de la Universitatea din Zürich, Elveția, concluzionează că o atmosferă bună și densă de hidrogen și heliu poate menține condiții potrivite pentru viață.
  • Cu toate acestea, atmosfera Pământului nu a arătat întotdeauna așa cum arată astăzi. Acum, ea este formată în principal din azot, urmat de oxigen, cu mici cantități de hidrogen și heliu.
  • Pentru a realiza această investigație, echipa a apelat la simulări, modelând exoplanete cu diferite mase ale nucleului, mase ale atmosferei și distanțe orbitale față de stelele gazdă

Modelul nostru de habitabilitate a exoplanetelor este doar o lume din întregul cosmos: Pământul. Casa noastră este singura planetă pe care știm, cu certitudine, că a apărut viața, scrie Science Alert.

Dar condițiile pentru viață, așa cum o cunoaștem, ar putea să nu se limiteze la planetele asemănătoare Pământului, iar acum oamenii de știință au determinat un tip de exoplanetă care ar putea fi locuibilă timp de miliarde de ani.

Cheia se află în apa lichidă, care se menține pe termen lung. Aici, pe Pământ, prezența apei lichide a fost vitală pentru apariția vieții. Prin extensie, exoplanetele care ar putea fi capabile să rețină apă lichidă ar putea avea o șansă mai mare de a favoriza viața, așa cum o înțelegem noi în prezent.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

O nouă cercetare, condusă de astronomul Marit Mol Lous de la Universitatea din Zürich, Elveția, concluzionează că o atmosferă bună și densă de hidrogen și heliu poate menține temperaturi și condiții potrivite pentru viață pentru o perioadă foarte lungă de timp.

„Unul dintre motivele pentru care apa poate fi lichidă pe Pământ este atmosfera sa”, spune astrofizicianul teoretician Ravit Helled de la Universitatea din Zürich, Elveția. „Cu efectul său natural de seră, aceasta captează exact cantitatea potrivită de căldură pentru a crea condițiile potrivite pentru oceane, râuri și ploi”.

Pământul și-a schimbat rapid atmosfera primordială

Cu toate acestea, atmosfera Pământului nu a arătat întotdeauna așa cum arată astăzi. Acum, ea este formată în principal din azot, urmat de oxigen, cu mici cantități de hidrogen și heliu.

Când planeta era nou formată, avea ceea ce se numește o atmosferă primordială, formată în principal din hidrogen și heliu: principalii constituenți ai norului de praf și gaz din care s-au format Soarele și Sistemul Solar.

Pământul și-a pierdut atmosfera primordială destul de devreme, probabil ca urmare a mai multor procese, inclusiv a iradierii de la un Soare tânăr și foarte fierbinte și a bombardamentului cu meteoriți.

Dar este posibil ca o exoplanetă super-Pământ – o exoplanetă mai masivă decât Pământul, dar mai puțin masivă decât Neptun – să fie capabilă să își păstreze atmosfera primordială mult mai mult timp decât a făcut-o Pământul.

Pentru a realiza această investigație, echipa a apelat la simulări, modelând exoplanete cu diferite mase ale nucleului, mase ale atmosferei și distanțe orbitale față de stelele gazdă, pe care echipa le-a modelat ca fiind asemănătoare Soarelui.

Rezultatele lor au arătat că exoplanetele cu o atmosferă primordială groasă ar putea fi într-adevăr suficient de calde pentru a menține prezența apei lichide timp de până la 10 miliarde de ani.