• Centrul emoțional al creierului este amigdala și este locul în care se formează amintirile legate de frică.
  • Norepinefrina facilitează procesarea fricii prin stimularea unei populații de neuroni inhibitori din amigdala, generând modele repetitive de activitate electrică în explozie.
  • Cercetătorii au folosit exemplul unui jaf armat.

Experiența unui eveniment înfricoșător este probabil ceva ce nu veți uita niciodată. Dar de ce vă rămâne în minte, în timp ce alte tipuri de întâmplări devin din ce în ce mai greu de reținut odată cu trecerea timpului? O echipă de neurologi de la Tulane University School of Science and Engineering și Tufts University School of Medicine au studiat formarea amintirilor de frică în centrul emoțional al creierului – amigdala și consideră că au descoperit un mecanism.

Pe scurt, cercetătorii au descoperit că neurotransmițătorul de stres norepinefrina, cunoscut și sub numele de noradrenalină, facilitează procesarea fricii în creier prin stimularea unei anumite populații de neuroni inhibitori din amigdala pentru a genera un model repetitiv de descărcări electrice în explozie. Acest model de activitate electrică în explozie modifică frecvența de oscilație a undelor cerebrale în amigdală, trecând de la o stare de repaus la o stare de excitare care favorizează formarea amintirilor de frică.

Publicată recent în Nature Communications, cercetarea a fost condusă de profesorul de biologie celulară și moleculară de la Tulane, Jeffrey Tasker, titularul catedrei Catherine și Hunter Pierson în neuroștiințe, și de doctoranda sa Xin Fu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Tasker a folosit exemplul unui jaf armat. „Dacă ești amenințat cu arma, creierul tău secretă o mulțime de neurotransmițător de stres, norepinefrina, asemănător cu o descărcare de adrenalină”, a spus el.

„Acest lucru schimbă modelul de descărcare electrică în anumite circuite specifice din creierul emoțional, centrat în amigdala, care, la rândul său, trece creierul la o stare de excitare crescută care facilitează formarea memoriei, memoria fricii, deoarece este înfricoșătoare. Acesta este același proces, credem noi, care merge prost în PTSD și face ca nu poți uita experiențele traumatice”, a adăugat Tasker.

Această cercetare a fost condusă de laboratorul lui Tasker și a fost realizată în colaborare cu laboratorul Jonathan Fadok de la Tulane și cu laboratorul Jamie Maguire de la Tufts. Fadok este profesor asistent de psihologie și este titular al Burk-Kleinpeter Inc. Professorship in Science and Engineering la Tulane. Maguire este profesor asociat de neuroștiințe la Școala de Medicină Tufts.