• Noua abordare necesită o scanare a creierului prin RMN efectuată cu un aparat standard de 1,5 Tesla, care se găsește în mod obișnuit în majoritatea spitalelor.
  • Avantajul tehnicii este simplitatea ei și faptul că poate identifica boala într-un stadiu incipient când poate fi foarte dificil de diagnosticat.
  • Deși nu există un tratament pentru boala Alzheimer, obținerea unui diagnostic rapid într-un stadiu incipient ajută pacienții.

O singură scanare RMN a creierului ar putea fi suficientă pentru a diagnostica boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu, condus de Imperial College London.

Cercetarea folosește tehnologia de învățare automată pentru a analiza caracteristicile structurale din creier, inclusiv în regiunile care nu au fost asociate anterior cu Alzheimer. Avantajul tehnicii este simplitatea ei și faptul că poate identifica boala într-un stadiu incipient când poate fi foarte dificil de diagnosticat.

Deși nu există un tratament pentru boala Alzheimer, obținerea unui diagnostic rapid într-un stadiu incipient ajută pacienții. Le permite să aibă acces la ajutor și sprijin, să primească tratament pentru a-și gestiona simptomele și să planifice viitorul.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Capacitatea de a identifica cu exactitate pacienții într-un stadiu incipient al bolii va ajuta, de asemenea, cercetătorii să înțeleagă modificările creierului care declanșează boala și să sprijine dezvoltarea și testele de noi tratamente.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență. Deși majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer o dezvoltă după vârsta de 65 de ani, și persoanele sub această vârstă o pot dezvolta. Cele mai frecvente simptome ale demenței sunt pierderea memoriei și dificultățile de gândire, de rezolvare a problemelor și de limbaj.

RMN-ul, investigația imagistică cel mai des utilizată

Medicii folosesc în prezent o serie de teste pentru a diagnostica Alzheimer, inclusiv teste de memorie și cognitive și scanări ale creierului.

Scanările sunt folosite pentru a verifica depunerile de proteine ​​în creier și contracția hipocampului, zona creierului legată de memorie.

Noua abordare necesită doar una dintre acestea – o scanare a creierului prin RMN efectuată cu un aparat standard de 1,5 Tesla, care se găsește în mod obișnuit în majoritatea spitalelor.

Cercetătorii au adaptat un algoritm dezvoltat pentru a fi utilizat în clasificarea tumorilor canceroase și l-au aplicat la creier. Ei au împărțit creierul în 115 regiuni și au alocat 660 de caracteristici diferite, cum ar fi dimensiunea, forma și textura, pentru a evalua fiecare regiune. Apoi au antrenat algoritmul pentru a identifica unde modificările acestor caracteristici ar putea prezice cu exactitate existența bolii Alzheimer.

Dr Paresh Malhotra, care este neurolog consultant la Imperial College Healthcare NHS Trust, a spus: „Deși neuroradiologii interpretează deja scanările RMN pentru a ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer, este posibil să existe caracteristici ale scanărilor care nu sunt vizibile, chiar și pentru specialiști. Folosirea unui algoritm capabil să selecteze textura și caracteristicile structurale ale creierului care sunt afectate de Alzheimer ar putea îmbunătăți cu adevărat informațiile pe care le putem obține din tehnicile standard de imagistică.”

Folosind date de la Inițiativa de neuroimagini pentru boala Alzheimer, echipa și-a testat abordarea pe scanări ale creierului de la peste 400 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient și ulterioară, martori sănătoși și pacienți cu alte afecțiuni neurologice, inclusiv demență frontotemporală și boala Parkinson.

Ei au descoperit că, în 98% din cazuri, sistemul de învățare automată bazat pe RMN ar putea prezice cu exactitate dacă pacientul are sau nu boala Alzheimer.

De asemenea, a reușit să facă distincția între boala Alzheimer în stadiu incipient și cel târziu cu o precizie destul de ridicată, la 79% dintre pacienți.