- Anusurile le ajută pe animale să respire, conform unui nou studiu.
- Experimentele pe oameni vor începe de anul acesta.
- Studiul ar putea avea beneficii imense pentru persoanele care suferă de boli respiratorii.
O echipă de academicieni din Japonia a descoperit că porcii pot absorbi oxigen prin anus, în cadrul unui studiu care explorează noi tratamente pentru persoanele cu probleme respiratorii, scrie o publicație din străinătate.
Prin pomparea de oxigen și lichide oxigenate în anusul și intestinele animalelor, cercetătorii au observat că acestea puteau supraviețui fără să respire prin plămâni.
,,E impresionant pentru că nu ne-am gândit niciodată că putem respira prin intestine, dar uite că e posibil” , a declarat Takanori Takebe, autorul studiului și doctor la Universitatea Medicală și Dentară din Tokyo.
Anul trecut, echipa lui, împreună cu alți colaboratori de la Universitatea de Chirurgie Respiratorie din Tokyo, au publicat un prim studiu pe șoareci. Acum vor să publice și studiul efectuat pe porci, care sunt mai similari ca fiziologie cu omul.
Oamenii de știință au fost inspirați să exploreze metoda neconvențională de respirație de o specie de pești de apă dulce care respiră prin intestine. Au descoperit că atunci când nu au suficient oxigen la dispoziție, acești pești își schimbă structura intestinelor ca să poată respira prin ele.
Un studiu surprinzător de esențial
Ca să vadă dacă și mamiferele pot face asta, Takebe a făcut mai întâi teste pe șoareci. Descoperirile, publicate în jurnalul de medicină Med anul trecut, au fost incredibile.
„Mereu sunt sceptic cu privire la rezultate, dar sunt uimit de fiecare dată”, a zis Takebe, care practică medicina și la Spitalul de Pediatrie din Cincinnati.
Studiul ar putea avea beneficii imense pentru persoanele care suferă de boli respiratorii.
În mod normal, când un pacient are nevoie de oxigen, doctorii optează pentru ventilația mecanică și pompează aer în plămâni cu ajutorul unui aparat. Mai folosesc și o altă tehnică numită oxigenarea membranei extracorporale, prin care sângele e pompat afară din corp și reoxigenat cu un aparat.
Dar această procedură e riscantă, pentru că poate cauza cheaguri de sânge. Iar în situații precum cea recentă, cu pandemia, a fost mare lipsă de ventilatoare.
Așa că Takebe s-a gândit să analizeze și alte metode, mai neconvenționale.
Experimentul a mers și mai departe
Ca să testeze mamiferele, Takebe și colegii lui au pompat oxigen în anusurile unor șoareci pe care i-au privat de oxigen. Au descoperit că șoarecii care primiseră acest tratament au supraviețuit mai mult decât cei care nu primiseră.
Apoi au dus experimentul și mai departe și au eliminat barierele care puteau împiedica absorbția oxigenului în intestin. Au curățat mucoasa intestinală a șoarecilor și au pompat în ei oxigen gazos.
Așa, șoarecii au supraviețuit și mai mult. Ba chiar nici nu au mai încercat să tragă aer pe gură și n-au dat semne de stop cardiac.
„Un porc de cincizeci de kilograme căruia i-am injectat oxigen lichid în anus a supraviețuit treizeci de minute”, a zis Takebe.
Caleb Kelly, un gastroenterolog de la Universitatea Yale, a zis că descoperirile cercetătorilor sunt promițătoare.
Pandemia a accentuat nevoia oamenilor de a extinde opțiunile de ventilare și oxigenare în situații de criză, iar această problemă va continua și după încheierea pandemiei, a scris el într-un comentariu despre studiu.