• Omicron, de 2,7-3,7 ori mai infecțios decât Delta în rândul celor vaccinați.
  • Cei vaccinați cu doza de rapel au mai puține șanse de a transmite coronavirusul.
  • Riscul de spitalizare de la Omicron este la jumătate față de cel de la Delta.

Conform unui studiu danez publicat săptămâna trecută, varianta Omicron a coronavirusului reușește mai bine să evite imunitatea persoanelor vaccinate decât varianta Delta, ceea ce explică de ce Omicron se răspândește mai rapid.

De la descoperirea variantei Omicron, puternic mutantă, în noiembrie, oamenii de știință au încercat să afle dacă aceasta provoacă boli mai puțin grave și de ce pare mai contagioasă decât varianta Delta, dominantă anterior. Un virus poate fi mai transmisibil din mai multe motive, cum ar fi timpul în care persistă în aer, capacitatea sa de a se agăța de celule sau de a se sustrage sistemului imunitar al organismului.

Investigând aproape 12.000 de gospodării daneze la mijlocul lunii decembrie, cercetătorii au descoperit că Omicron era de 2,7 până la 3,7 ori mai contagios decât varianta Delta în rândul danezilor vaccinați. Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Statistics Denmark și Statens Serum Institut (SSI), sugerează că virusul se răspândește mai rapid în principal pentru că reușește mai bine să eludeze imunitatea obținută prin vaccinuri.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Omicron pare să provoace boli mai puțin grave

„Constatările noastre confirmă faptul că răspândirea rapidă a (variantei) Omicron poate fi atribuită în principal evitării imunității, mai degrabă decât unei creșteri inerente a transmisibilității de bază”, au declarat cercetătorii. Studiul nu a fost încă revizuit de către colegi. De asemenea, studiul a constatat că persoanele vaccinate cu rapel sunt mai puțin susceptibile de a transmite virusul, indiferent de variantă, decât cele nevaccinate.

Deși este mai transmisibilă, varianta Omicron pare să inducă boli mai puțin grave, a declarat luni directorul tehnic al SSI, Tyra Grove Krause, pentru presa locală. „Deși varianta nouă va putea în continuare să pună presiune asupra sistemului nostru de sănătate, totul indică faptul că este mai blândă decât varianta Delta”, a spus ea, adăugând că riscul de a fi spitalizat cu Omicron este la jumătate față de cel cu Delta. Acest lucru corespunde rezultatelor altor studii privind Omicron.

Dintr-un total de 93 de persoane internate în spital din cauza COVID-19 la sfârșitul lunii decembrie, mai puțin de cinci primeau îngrijiri intensive, au arătat datele daneze. „Acest lucru ar putea fi ceea ce ne va scoate din pandemie, astfel încât acesta să devină ultimul val de coroană”, a declarat Krause.