• Cercetătorii au căutat particule de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman.
  • Dimensiunea lor mică înseamnă că pot fi inhalate cu ușurință.
  • A existat o scădere clară a riscului de a suferi un atac de cord la 3 până la 5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare.

Aproape un deceniu de date colectate în Singapore sugerează că o concentrație crescută de particule minuscule în aer poate declanșa stopuri cardiace, ceea ce face și mai urgentă necesitatea de a reduce nivelul de poluare a aerului în întreaga lume.

Cercetătorii au căutat particule de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, cunoscute sub numele de particule PM2,5 (pentru 2,5 micrometri în diametru). Dimensiunea lor mică înseamnă că pot fi inhalate cu ușurință, iar acestea au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu boli autoimune.

Aici, nivelurile de poluare din Singapore au fost urmărite în raport cu mai mult de 18.000 de cazuri raportate de stop cardiac în afara spitalului între iulie 2010 și decembrie 2018. Prin analiză statistică, 492 dintre cazuri au putut fi atribuite creșterii concentrațiilor de PM2,5.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Am produs dovezi clare ale unei asocieri pe termen scurt a PM2,5 cu oprirea cardiacă în afara spitalului, care este un eveniment catastrofal care duce adesea la moarte subită”, spune epidemiologul Joel Aik, de la Duke-NUS Medical School din cadrul Universității Naționale din Singapore.

Acesta este un studiu observațional, ceea ce înseamnă că nu putem decât să speculăm asupra relației dintre nivelurile de poluare și stopurile cardiace. În plus, nu se poate presupune că măsurătorile de poluare a aerului efectuate la stațiile de măsurare a calității aerului reflectă expunerea individuală.Cu toate acestea, datele sunt suficiente pentru a indica faptul că este o legătură care merită explorată în continuare.

Datele au arătat că concentrațiile zilnice de PM2,5 au fost în medie de 18,44 micrograme pe metru cub. Testând reducerile ipotetice ale poluării aerului, cercetătorii au constatat că o scădere de 1 microgram pe metru cub a fost corelată cu o reducere de 8 procente a evenimentelor de atac de cord, în timp ce o scădere de 3 micrograme pe metru cub a înregistrat o reducere de 30 de procente. Ipotetic, aceste reduceri se traduc prin 39 și, respectiv, 149 de atacuri de cord mai puține.

De asemenea, a existat o scădere clară a riscului de a suferi un atac de cord la 3 până la 5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare, ceea ce sugerează că efectele sunt pe termen scurt. Cercetătorii spun că curățarea aerului din orașe ar putea salva vieți și reduce presiunea asupra spitalelor.

Aceste rezultate arată clar că eforturile de reducere a nivelurilor de particule de poluare a aerului în intervalul de 2,5 micrograme sau mai mic și măsurile de protecție împotriva expunerii la aceste particule ar putea juca un rol în reducerea stopurilor cardiace subite în rândul populației din Singapore, reducând totodată povara asupra serviciilor de sănătate”, spune Aik.