• Serviciul Parcurilor Naționale a declarat că schimbările climatice sunt principala sursă a plantelor stresate și conduc la un efect în lanț al diferitelor pericole care afectează atât animalele, cât și clima.
  • Aceasta înseamnă că schimbările climatice provoacă o serie de factori numiți factori de stres climatic.
  • Agenția guvernamentală americană a rezumat că schimbările climatice și încălzirea globală provoacă secete prelungite și crește numărul valurilor de căldură, ceea ce duce la stresul plantelor.

Plantele sunt fundamentale pentru proliferarea și dezvoltarea vieții pe Pământ încă din timpuri memoriale. Având cea mai cunoscută funcție de fotosinteză, plantele convertesc dioxidul de carbon prin intermediul luminii solare și al apei pentru a produce oxigen, care a fost un element esențial pentru ca organismele vii să crească, să se reproducă și să supraviețuiască.

În ceea ce privește hrana și medicina, plantele sunt considerate a fi la baza lanțului trofic; în care erbivorele le foloseau ca principală sursă de energie. În plus, ele pot servi, de asemenea, ca ingrediente ale numeroaselor medicamente pe care diverse farmacii și unități medicale le foloseau în întreaga lume în perioada contemporană, chiar și în epoca antică.

Cu toate acestea, toate aceste minuni botanice sunt în pericol deoarece diverși factori naturali, cum ar fi pericolele de prădător și pericolele de mediu, provoacă declinul unor specii de plante. Un nou studiu a dezvăluit că plantele nu sunt deloc lipsite de apărare, deoarece ele produc și acidul salicilic numit aspirină în momente de stres.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cercetarea evidențiază o nouă perspectivă în ceea ce privește înțelegerea modului în care plantele își pot crește rata de supraviețuire, chiar și atunci când sunt supuse unui stres extrem cauzat de schimbările climatice. În ultimii ani, mai multe cercetări au sugerat că o serie de specii de plante și arbori sunt în pericol din cauza crizei climatice actuale.

Producția de aspirină

În noul studiu publicat în revista Science Advances, oamenii de știință au descoperit că plantele se protejează de pericolele de mediu sau de stresul de mediu, cum ar fi: seceta, căldura și insectele, prin producerea de aspirină.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside, au folosit Arabidopsis ca plantă model, ceea ce a dus la descoperirea lor că aceste pericole perturbă aparatul de producere a zahărului din celulele vegetale. Perturbarea a generat în cele din urmă o moleculă de avertizare timpurie numită metileritritol ciclodifosfat (MEcPP).

Acumularea de MEcPP poate duce la producerea de aspirină, dar numai în cantitate redusă.