STUDIU. Pot fi corpurile umane supuse procedurii de criogenare?

5507785 21.05.2018 Employee in the cryogenic storage of the Vavilov Research Institute of Plant Industry in St. Petersburg. Alexander Galperin / Sputnik

Deoarece prima instalație de criogenare din Australia va fi inaugurată peste doar câteva luni, o întrebare a fost adusă în discuție: pot fi corpurile umane supuse procedurii de criogenare?

Compania KrioRus este cea care deține rămășițele a 30 de persoane care au fost criogenate. Costul procedurii a fost unul uriaș: aproximativ 48.000 de dolari pentru fiecare persoană, potrivit Cosmos Magazine.

Când centrul de criogenare va fi disponibil, oamenii care doresc vor avea posibilitatea de a-și păstra corpul la temperatura de -196°C. Acest lucru este făcut în speranța că „tehnologia medicală viitoare ar putea fi capabilă să repare daunele acumulate în urma îmbătrânirii și a bolilor la nivel molecular și să readucă pacientul la sănătate”.

Potrivit lui Tsolakides, compania KrioRus are deja peste 30 de membri care și-au dat acordul ca, într-o zi, să își conserve corpurile.

Procesul de criogenare este complex, dar doritorii există

Conform site-ului Southern Cryonics, procesul se desfășoară în felul următor: după moartea ce este declarată din punct de vedere legal, corpului i se va administra cantitatea suficientă de oxigen și de sânge prin care funcțiile vitale sunt menținute la limită.

După ce corpul este împachetat în gheață, acesta urmează să fie injectat cu heparină, un anticoagulant ce nu lasă cheagurile de sânge să se formeze. Apoi, apa din corp este înlocuită cu o substanță chimică pe bază de glicerol, numită Cryoprotectant, urmând ca trupul să fie răcit pe gheață carbonică până când va ajunge la -130°C.

Ultimul pas reprezintă plasarea corpului într-un container în interiorul unui rezervor metalic mai mare, ce urmează să fie umplut cu azot lichid. Substanța va menține corpul la o temperatură de aproximativ -196°C.

„Crioconservarea materialului celular este foarte frecventă. Am reușit să conservăm anumite tipuri de celule încă din anii 1950, în special gameți, globule roșii, celule canceroase”, a spus Gary Bryant, decan asociat al Facultății de Fizică de la RMIT și expert în criobiologie.

Exit mobile version