• Steroizii sunt capabili să schimbe structura creierului și să afecteze starea de spirit a unei persoane, potrivit unui nou studiu.
  • Cercetătorii olandezi au realizat studiul examinând creierele a aproape 25.000 de utilizatori și neutilizatori de steroizi.
  • Echipa a constatat că cei care au inhalat sau au luat pe cale orală glucocorticoizi, un steroid prescris pentru a diminua inflamația, au suferit modificări ale materiei albe și cenușii din creier.

Steroizii sunt capabili să schimbe structura creierului și să afecteze starea de spirit a unei persoane, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii olandezi au realizat studiul examinând creierele a aproape 25.000 de utilizatori și neutilizatori de steroizi.

Echipa a constatat că cei care au inhalat sau au luat pe cale orală glucocorticoizi, un steroid prescris pentru a diminua inflamația, au suferit modificări ale materiei albe și cenușii din creier.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Acest studiu arată că atât glucocorticoizii sistemici, cât și cei inhalați sunt asociați cu o reducere aparent generalizată a integrității materiei albe”, a declarat coautorul studiului, Merel van der Meulen, care lucrează la Centrul Medical al Universității din Leiden, în lucrarea publicată marți în revista BMJ Open. În plus, materia albă este esențială pentru creier, deoarece conectează celulele cu întregul sistem nervos al organismului. O persoană poate avea probleme în procesarea informațiilor și în memorarea evenimentelor dacă are o materie albă mai mică decât cea albă. Studiul a legat, de asemenea, deficitul de materie albă de depresie și anxietate.

Pacienții au fost deseori tratați cu steroizi pentru boli precum astmul, artrita și eczema, chiar dacă au avut simptome precum depresia și anxietatea. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi că steroizii sunt de vină, notează cercetătorii, dar nu efectele secundare neuropsihice observate la pacienții care folosesc glucocorticoizi”.

Universitarii olandezi au realizat studiul analizând datele cerebrale a 24.885 de persoane din UK Biobank, un studiu bazat pe populație, realizat pe adulți recrutați în Regatul Unit din 2006 până în 2010. Baza de date a inclus doar aproximativ 800 de voluntari care au folosit steroizi medicamentați, în timp ce marea majoritate a bazei de date erau non-utilizatori de steroizi.

Cea mai semnificativă scădere a materiei albe care a afectat structura creierului a avut loc prin utilizarea glucocorticoizilor prin injectare sau tablete pe perioade lungi de timp. Cu toate acestea, chiar și cei care au inhalat steroizii au fost în continuare legați de viteze de procesare mai mici.

Din câte știm, acesta este cel mai amplu studiu de până acum care evaluează asocierea dintre utilizarea glucocorticoizilor și structura creierului și primul care investighează aceste asocieri la utilizatorii de glucocorticoizi inhalați”, conchide studiul. Deoarece aceste medicamente sunt utilizate pe scară largă, este necesară o conștientizare a acestor asocieri în toate specialitățile medicale și este justificată cercetarea opțiunilor alternative de tratament.