• Potrivit cercetătorilor care le-au creat, luminile sunt sigure pentru oameni și a fost nevoie de mai puțin de cinci minute pentru ca numărul microbilor din atmosfera unui spațiu interior să scadă cu peste 98%.
  • Efectul de curățare a fost echivalent cu schimbarea aerului din încăpere de 184 de ori într-o oră.
  • Cercetătorii au remarcat că tehnologia este utilă deoarece ar funcționa chiar și pe măsură ce virusurile se schimbă – ar funcționa la fel de bine și în cazul viitoarelor variante de COVID, de exemplu, precum și în cazul altor boli care nu au fost încă identificate.

Cercetătorii unei lucrări publicate în Scientific Reports afirmă că un nou tip de lumină ultravioletă demonstrează că poate să ucidă aproape toți microbii și ar putea să ajute la evitarea următoarei pandemii. Luminile pot fi instalate la fel ca lămpile normale și fac ca aerul din interior să fie la fel de sigur ca afară.

Potrivit cercetătorilor care le-au creat, luminile sunt sigure pentru oameni și a fost nevoie de mai puțin de cinci minute pentru ca numărul microbilor din atmosfera unui spațiu interior să scadă cu peste 98%.

Ca atare, luminile ar putea fi instalate în tavan și ar putea ajuta la curățarea aerului și la stoparea transmiterii unor boli precum COVID-19 sau gripa ori la evitarea unor pandemii similare în viitor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Tehnologia se numește „Far-UVC light” și este descrisă într-o nouă lucrare – „Far-UVC (222 nm) inactivează în mod eficient un agent patogen transmis prin aer într-o cameră de mărimea unei camere” – publicată miercuri în Scientific Reports.

Far-UVC reduce rapid cantitatea de microbi activi din aerul din interior până aproape de zero, ceea ce face ca aerul din interior să fie, în esență, la fel de sigur ca și aerul din exterior”, a declarat directorul Centrului de Cercetare Radiologică din cadrul Colegiului de Medici și Chirurgi Vagelos al Universității Columbia și co-autor al studiului, David Brenner.

Acesta a spus că utilizarea acestei tehnologii în locațiile în care oamenii se adună în interior ar putea preveni următoarea potențială pandemie.

Lumina Far-UVC este simplu de instalat, este ieftină, nu necesită ca oamenii să își schimbe comportamentul și, mai presus de toate, este o modalitate sigură de a preveni transmiterea oricărui virus, inclusiv a COVID și a variantelor sale, precum și a gripei și, de asemenea, a oricărui potențial viitor virus pandemic”, a declarat Dr. Brenner într-un comunicat.

Un tip similar de lumină – UVC – care curăță aerul este folosit în cazuri specifice ca să ucidă microbii, cum ar fi bacteriile și virusurile. Lumina timp UVC nu poate fi folosită în spațiile interioare unde se adună oamenii, deoarece poate fi periculoasă pentru sănătatea acestora, afectându-le pielea și ochii.

Recent, cercetătorii au analizat posibilitățile luminii ultraviolete îndepărtate, care are același efect de distrugere a virușilor din aer, fără să afecteze însă persoanele care s-ar putea afla în acele spații. Aceasta are o lungime de undă mai scurtă, astfel încât nu poate pătrunde în pielea sau în celulele oculare ale oamenilor. Dar este la fel de bună la uciderea bacteriilor și a virușilor, mulțumită dimensiunilor mici ale acestora, au precizat cercetătorii.

În ultimii ani, oamenii de știință au testat cu succes luminile ultraviolete îndepărtate în experimente mai mici, folosindu-le în camere experimentale pentru a vedea cum ar afecta atât microbii, cât și oamenii. Noua cercetare arată cum luminile UVC au fost folosite în camere în mărime naturală, care imită modul în care ar fi utilizate cu adevărat.

Oamenii de știință au folosit o cameră de mărimea uneia reale și au schimbat aerul din interior de aproximativ trei ori pe oră. Aceștia au pulverizat, apoi, vapoi de bacterii în cameră și au aprins lămpile cu ultraviolete îndepărtate.

În cinci minute, mai mult de 98% din microbii din aer au fost neutralizați. Chiar dacă noi microbi au fost pulverizați în încăpere, nivelul sigur de microbi a rămas scăzut.

Efectul de curățare a fost echivalent cu schimbarea aerului din încăpere de 184 de ori într-o oră. În mod obișnuit, este posibil să se obțină doar echivalentul a aproximativ 20 de schimbări de aer în cel mai bun caz.

Testele noastre au produs rezultate spectaculoase, depășind cu mult ceea ce este posibil doar cu ajutorul ventilației. În ceea ce privește prevenirea transmiterii bolilor pe calea aerului, luminile cu ultraviolete îndepărtate ar putea face ca spațiile interioare să fie la fel de sigure ca și cum ai fi afară, pe terenul de golf, într-o zi cu briză la St Andrews„, a declarat Kenneth Wood, lector la Școala de Fizică și Astronomie de la Universitatea St. Andrews și autor principal al studiului.

Cercetătorii au remarcat că tehnologia este utilă deoarece ar funcționa chiar și pe măsură ce virusurile se schimbă – ar funcționa la fel de bine și în cazul viitoarelor variante de COVID, de exemplu, precum și în cazul altor boli care nu au fost încă identificate.