- Hrănirea urșilor în grădinile zoologice le scurtează probabil viața, potrivit unor oameni de știință americani citați de publicația online Eurekalert.
- Aceste animale sunt omnivore ca și oamenii și au nevoie de mult mai puține proteine decât cele pe care le obțin de obicei din hrana de la grădina zoologică.
- Produsele preferate de animale sunt foarte diferite de regimul alimentar bogat în carbohidrați care le este oferit de obicei în captivitate.
Hrănirea urșilor în grădinile zoologice le scurtează probabil viața, potrivit unor oameni de știință americani citați de publicația online Eurekalert.
Un studiu publicat în Scientific Reports privind regimul alimentar al urșilor panda giganți și al urșilor bruni oferă o dovadă în plus că aceste animale sunt omnivore ca și oamenii și au nevoie de mult mai puține proteine decât cele pe care le obțin de obicei din hrana de la grădina zoologică.
„Urșii nu sunt carnivori în sensul cel mai strict, ca o pisică, a cărei alimentație este bogată în proteine”, explică autorul principal Charles Robbins, profesor la Universitatea din Washington. „În grădinile zoologice, recomandarea este întotdeauna, fie că este vorba de urși polari, bruni sau bruni, să îi hrănim ca și cum ar fi carnivori și ar avea nevoie de un nivel ridicat de proteine. Când faci asta, de fapt, îi omori încet”, avertizează specialistul.
În cadrul unor experimente separate, oamenii de știință oferă urșilor panda giganți și urșilor bruni din grădinile zoologice din Statele Unite posibilitatea de a alege între alimente nelimitate din specii diferite, cu scopul de a observa preferințele animalelor. Aceștia țin un jurnal al alegerilor lor.
În colaborare cu cercetători de la Universitatea A&M din Texas și de la Grădina Zoologică din Memphis, specialiștii au testat gustul unei perechi de urși panda uriași pentru a determina ce bambus preferă.
Se pare că animalele pufoase preferă tulpinile bogate în carbohidrați în locul frunzelor, mai bogate în proteine. În anumite perioade, urșii panda consumă aproape în întregime planta cultivată, de exemplu 98% din timp în luna martie. Cercetătorii au analizat, de asemenea, date de la cinci grădini zoologice chinezești cu urși panda mari care s-au înmulțit cu succes și a căror alimentație era bogată în carbohidrați și săracă în proteine.
În cadrul mai multor studii privind obiceiurile alimentare a șase urși Burrowing de la grădinile zoologice din Cleveland, Little Rock și San Diego, acestora li s-au prezentat cantități nelimitate de avocado, cartofi dulci copți și mere. Aceștia aleg aproape exclusiv avocado, bogat în grăsimi, consumând aproximativ 88 la sută din acesta față de 12 la sută cartofi dulci și ignorând toate merele. Acest lucru indică faptul că ei preferă produsele bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați, iar o alimentație similară în sălbăticie include termitele și furnicile, precum și ouăle și larvele acestora.
Produsele preferate de animale sunt foarte diferite de regimul alimentar bogat în carbohidrați care le este oferit de obicei în captivitate. Urșii polari, care sunt indigeni în India, trăiesc de obicei doar aproximativ 17 ani în grădinile zoologice din SUA, cu aproape două decenii mai puțin decât durata maximă de viață care poate fi obținută în îngrijirea lor. Cea mai frecventă cauză de deces este cancerul de ficat.
Cercetătorii au observat un model similar în studiile anterioare asupra urșilor polari. Aceștia arată că, în captivitate, aceste animale mănâncă de obicei alimente bogate în proteine. Dacă au de ales, preferă alimente bogate în grăsimi tipice pentru urșii polari sălbatici. Acest tip de animal de grădină zoologică moare de obicei cu aproximativ 10 ani mai devreme, cel mai adesea din cauza bolilor de rinichi și de ficat care se pot dezvolta în urma unei inflamații pe termen lung a organelor implicate, un rezultat potențial al anilor de dietă prost echilibrată, spun experții.