• Un studiu francez care a fost publicat miercuri în jurnalul Plos One a găsit dovezi suplimentare că animale precum câinii pot fi dresați să adulmece infectiile cu COVID-19.
  • Grupul de câini folosit în studiul francez a adulmecat mostre de transpirație de la oameni și a reușit să identifice cu exactitate 97% din cazurile pozitive de COVID-19 și 91% din cazurile negative.
  • „Sensibilitatea detectării canine a fost mai mare decât cea a testării antigenului nazofaringian (teste rapide)”, se arată în rezultatele studiului. 

Autorii lucrării au descoperit că testele rapide au fost doar 84% eficiente în detectarea cazurilor pozitive. Cu toate acestea, testele rapide au fost mai bune la detectarea cazurilor negative, la 97%.

Deci, în timp ce testele rapide au furnizat mai multe fals negative, câinii au fost mai predispuși la fals pozitive. Dominique Grandjean, autorul principal al studiului și profesor la Școala Națională Veterinară Alfort din Franța, a spus că uneori câinii adulmecători au confundat alte infecții respiratorii cu COVID-19.

O altă descoperire interesantă a fost că acești câini au fost deosebit de buni la detectarea cazurilor asimptomatice de COVID-19. În acest studiu, câinii au obținut o rată de precizie de 100% la detectarea cazurilor pozitive asimptomatice.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Pentru studiu, mostre de transpirație de la 335 de adulți au fost colectate în centrele comunitare din Paris, dintre care 109 au fost testați pozitiv pentru COVID-19 atunci când au fost evaluați cu un test PCR.

Aceste mostre au fost apoi plasate într-o cutie mică cu un con ieșit din ea pentru ca câinii să-și bage nasul. Dacă un câine a detectat un caz pozitiv de COVID-19, a fost antrenat să stea jos.

Cercetătorii au luat câini de la departamentele de pompieri franceze și de la Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite (UAE). Ei au fost dresați la detectare folosind jucării de obicei mingi de tenis ca recompense pentru identificarea corectă.

Câinii deja dresați într-o formă de detectare a mirosului au nevoie de doar aproximativ trei săptămâni de practică pentru a detecta COVID-19, în timp ce câinii fără experiență anterioară pot învăța în cinci până la șase săptămâni.

Studiul a fost realizat la începutul anului 2021, astfel încât câinii detectau virusul original COVID-19.

Un studiu anterior realizat în Marea Britanie, publicat pe 24 martie, a găsit rezultate similare.

Grandjean a declarat pentru NBC News că a început să examineze abilitătile câinilor de a detecta variante.

El a mai spus că rezultatele studiului său sugerează că acești câini ar fi utili pentru detectarea rapidă a COVID-19 pentru mulțimi mari, cum ar fi în aeroporturi, școli, case de bătrâni și evenimente sportive. 

Câinii au fost deja folosiți pentru detectarea COVID-19 în aeroporturile din Finlanda, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Studiul susține că deja câinii sunt o alternativă excelentă la testele rapide nu numai datorită preciziei lor, ci și datorită vitezei. Grandjean a estimat că a durat doar 15 secunde pentru ca un câine dresat să analizeze 20 de mostre de COVID-19.

Câinii sunt, de asemenea, mult mai puțin invazivi decât tampoanele nazale sau gâtului, care pot fi dureroase și provocatoare de anxietate pentru unii.

Grandjean a remarcat că există dovezi anecdotice care sugerează că o persoană care testează negativ la un test PCR, dar pozitiv pe baza detectării câinelui, probabil că va testa pozitiv la un test PCR peste două zile mai târziu.

Deși perspectiva câinilor de detectare a COVID-19 este incitantă, probabilitatea ca aceștia să fie utilizați pe scară largă este redusă.

În lumea reală, în afara condițiilor de laborator, ar fi dificil să antrenezi câini pentru a ajunge la același nivel de precizie, potrivit dr. Cynthia Otto, directorul Centrului Penn Vet Working Dog de la Universitatea din Pennsylvania.