• Galaxiile Pinguinul și Oul sunt la o distanță de 100.000 de ani-lumină distanță, ceea ce este puțin în spațiul cosmic.
  • Forța gravitației din cele două galaxii le deformează și fac ca materia uneia să fie absorbită de cealaltă.
  • Planeta LHS 1140b, aflată la 48 de ani-lumină de Pământ poate avea la suprafață oceane în formă lichidă, dar nu sunt dovezi că ar avea atmosferă.

Telescopul James Webb a intrat în funcțiune acum doi ani; de atunci, cercetătorii primesc continuu informații despre originile Universului. Unele din cele mai recente descoperiri au fost coliziunile a două galaxii, produse acum 50 de milioane de ani.

Este vorba despre două galaxii foarte apropiate, foarte apropiate în termeni cosmici. Bineînțeles, ele se află la 100.000 de ani lumină una de cealaltă.

De obicei galaxiile sunt la milioane de ani lumini în lumină una de cealaltă. De ce este interesant acest lucru? Pentru că, bineînțeles, galaxiile au materie foarte multă care se rotește în jurul centrului acestoria și ca fiecare materie, acestea au și gravitație. Aceste două galaxii, Pinguinul și Oul, așa sunt denumite, își atrag materia una de la cealaltă pin forța aceasta a gravitației, ceea ce duce la prelungiri și la forme destul de ciudate, bineînțeles, în comparație, de exemplu, cu Calea Lactee anoastră care este în formă de farfurie. Deci da, este foarte interesant și foarte spectaculos, ceea ce observă Telescopul James Webb la distanțe de 25 de milioane și 75 de milioane de ani lumină, ceea ce este, practic, de neconceput pentru mintea umană.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Ce alte descoperiri s-au mai făcut în ultimul timp?

Tot James Webb a adus mai multe informații despre o planetă aflată în relativa noastră apropiere, în 48 de ani lumină. Este vorba despre o planetă descoperită deja în 2017, deci nu este nouă, dar James Webb ne aduce noi informații prin observațiile pe care le-a făcut, și anume, că este posibil ca pe suprafața acestei planete, din cauza densității materiei, este posibil să fie oceane, deci apă, în stare lichidă.

De altfel, această planetă este cam de cinci ori mai mare decât Pământul și mai micădecât Neptunul, ceea ce face posibilă această presupunere, să existe ocean în stare lichidă pe suprafața acestei planete.

Pe de altă parte, James Webb nu a putut confirma dacă există atmosferă în jurul acestei planete. Deci, deocamdată, nu ne vom putea muta acolo.

Citește și