• Albinele ajută bolnavii cu probleme mintale din Grecia.
  • Pacienții îngrijesc insectele pe insula Leros, cunoscută sub numele de Conacul Kazerma.
  • Pe vârful unui deal cu vedere la apele albastre cristaline ale insulei grecești Leros, un mic grup de muncitori îmbrăcați în haine de protecție sunt angajați pentru a avea grija de stupi.

Albinele ajută bolnavii cu probleme mintale din Grecia. Pacienții îngrijesc insectele pe insula Leros, cunoscută sub numele de Conacul Kazerma.

Dar aceștia nu sunt apicultori obișnuiți, unii dintre ei sunt pacienți dintr-un spital de psihiatrie din apropiere, care participă la un proiect de doi ani care combină terapia cu realizarea profesională.

Cooperativa Socială Leros, găzduită într-o fostă cazarmă cunoscută sub numele de Conacul Kazerma, este prima de acest fel din Grecia.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Cooperativa are ca scop integrarea socială și profesională a persoanelor cu probleme psihosociale”, a spus managerul de proiect și terapeutul Andreas Georgiou. „Prin program, aceștia câștigă stima de sine și încredere”.

În câmpurile conacului pacienții au grijă de albine și le cultivă hrana de înaltă calitate – lavandă, oregano și alte ierburi aromatice.

„Este un paradis pentru albine”, a spus Georgiou.

Personalul ambalează și etichetează miere

În Lepida, la sud de port, personalul ambalează și etichetează mierea, iar ierburile sunt uscate în camere speciale ale spitalului de psihiatrie. Produsele conacului sunt apoi vândute în diferite părți ale insulei.

„Îmi place ceea ce fac aici, este o adevărată ușurare pentru sufletul meu”, a spus Artemis, un pacient de 60 de ani, în timp ce sigila borcanele cu miere. „Încercăm să fim cât mai aproape posibil de tradițiile noastre de aici”.

Cooperativa Leros are 13 angajați care sunt supravegheați de apicultori specialiști, pe lângă o echipă de asistenta și ergoterapeuti de la spitalul de psihiatrie al insulei.

Unii pacienți stau în spital, dar mulți au voie să locuiască în apartamente de pe insulă pentru a se integra mai bine în societate. „Mai multe persoane și-au revenit deja pe deplin datorită cooperativei și apiculturii, a spus Georgiou.